Grisemedisin helbreder depresjon

Et vitamintilskudd som brukes til griser kan dempe aggresjon og lindre alvorlig depresjon hos mennesker.

Smågris får et vitamin- og mineraltilskudd når de begynner å bli aggressive og bite andre griser i hale og ører. Nå ser det ut til at et lignende næringstilskudd virker på mennesker også. Pasienter forteller at symptomer på sykdommen forsvinner, og de kan slutte å ta medisiner eller redusere dosen. Erfaringer med enkeltpasienter som er vanskelige å behandle, har overrasket psykiatere. Positive virkninger har kommet allerede etter et par dagers behandling, med tilbakefall når pasienten har sluttet i ta tilskuddet.

Torsdag denne uka publiserte tidsskriftet ) resultatene fra den første studien på 11 tilfeldig valgte manisk-depressive pasienter. De fikk alle tilleggsbehandling med næringstilskuddet i et halvt år. Resultatene viser 55-66 prosent bedring av symptomene. Etter seks måneder kunne halvparten av pasientene klare seg uten medisiner. Bivirkninger var først og fremst kvalme, som ble lindret hvis pasientene husket å ta medisinene til måltidene.

Tilskuddet har fått navnet E.M.Power+ (essential mineral power) og inneholder 36 ulike ingredienser. Først og fremst er det mineraler og sporstoffer som kalsium, jern, magnesium, sink, kobber, kalium. Flere av mineralene er bundet til aminosyrer i såkalt chelat-form. Videre inneholder tilskuddet vitaminer som A, C, D, E og B, antioksidanter og urter. Listen over ingredienser finnes .

Pasientene tok 32 kapsler om dagen, fordelt på fire måltider. Foreløpig er det ikke gjort blindtester der næringstilskuddet testes mot uvirksomme narrepiller, men slike forsøk pågår. Videre pågår det en åpen studie på barn.

Døde i selvmord
Næringstilskuddet er utviklet av Anthony Stephan, som leder Synergy Group i Canada. Stephans kone led av bipolar sykdom og tok livet av seg, fire av hans barn har også sykdommen. Mormoner-familien (bildet)

var fortvilet fordi medisiner ikke virket godt nok. En venn, David L. Hardy, som hadde studert biologi og arbeidet med fôr og næringstilskudd for griser, fortalte at vitamin- og næringstilskudd brukes i behandlingen av aggressive og urolige griser. De prøvde tilskuddet på Stephans barn. Utrolig nok ble de mye bedre. Det førte til at Stephan og Hardy tok kontakt med forskere ved kanadiske universiteter og opprettet en stiftelse for å få støtte til videre forskning.

Forskere vet ikke hvilke av næringsstoffene som virker på hjernen. I Journal of Clinical Psychiatry peker professor Charles W. Popper og Bonnie J. Kaplan på at særlig mineralene kan være viktige. Popper er professor ved det anerkjente Harvard-universitetet i Boston, USA. Kaplan er psykolog og kjent for sin forskning innen ernæring. Det var hun som ledet den studien som nå er publisert.

Et mineral, litium, er mye brukt i behandling av både manisk-depressiv sykdom og ved tilbakevendende depresjoner. Foreløpig er det ingen som sikkert vet hvordan litium virker. Det kan være at noen av mineralene i tilskuddet har en litium-lignende virkning. Det kan også være at næringstilskuddet samvirker med medisinene slik at medisinene virker bedre. En annen teori er at enkelte psykiske sykdommer kan skyldes stoffskifteforstyrrelser, og at næringstilskuddet motvirker dette. Andre hevder at miljøet i tamren og oppsugingen av næringsstoffene har betydning, dette næringstilskuddet for griser absorberes godt.

Mineraler viktig for hjernen
Forskning viser at mineraler som sink, kobber og magnesium er viktig for at signalene mellom hjernecellene skal fungere normalt. Personer med ADHD, såkalt hyperaktivitet og oppmerksomhetsforstyrrelse, samt depresjon har i studier vist seg å ha lave sinkverdier i blodet. Også kalsium er viktig for signalene mellom celler.

- Kan noen psykiatriske pasienter behandles med rimelige vitamin- og mineraltilskudd framfor dyre medisiner? I så fall kan dette få stor økonomisk betydning både for pasientene og den farmasøytiske industrien, skriver Popper i en kommentar i tidsskriftet.

Næringstilskuddet selges av en non-profit-selskap og prøves også ved en lang rekke andre tilstander, blant annet ADHD eller hyperaktivitet. Å kjøpe næringstilskuddet er forholdsvis dyrt, ulike priser fra 1000 til over 2000 kroner for en månedsdose oppgis.

Mozon.no, sist oppdatert 15.12.2001.