Grilling kan gi kreft

Griller du mer enn 30 ganger om året, øker du risikoen for sykdom markant.

Ikke koselig nytt i disse sommertidene, der grillen antagelig er på fulltidsarbeid i de mange små hjem.

Se også: Sommerens griller.

Kreftrisiko

For grillmat gir oss både en økt risiko for kreft, og gjør mange syke på grunn av bakterieinfeksjoner. Det skriver danske Morgenavisen Jyllands-Posten (papirutgaven).

Lekkert, men kanskje helseskadelig?
Lekkert, men kanskje helseskadelig? Vis mer

Ifølge avisen lever altså grillfolket livet farlig. Risikoen for å få kreft som følge av kreftfremkallende stoffer, de såkalte PAH'er, skal angivelig være mangedoblet. Dels fordi biffene ofte blir litt for svarte, og dels fordi
fett, olje og marinade drypper på kullene, og returnerer som farlige stoffer som legger seg på kjøttet.

Kan ikke unngås

John Christian Larsen, konsulent i toksikologi og risikovurdering ved Fødevareinstituttet under Danmarks Tekniske Universitet (DTU), mener ikke at man kan unngå de farlige stoffene dersom man griller mye.

- Hvils du griller ofte, vil du få et økt inntak av farlige tjærestoffer, selv om du gjør deg alle mulig anstrengelser for å grille korrekt. Jo oftere du griller, jo flere tjærestoffer vil du også få inn i kroppen, sier Larsen til Jyllands-Posten.

Imidlertid finnes det en rekke råd som kan nedsette risikoen: Unngå fett kjøtt eller kjøtt som er smurt inn i for mye marinade. Sørg for at biffen ikke blir svart, og blir den det - ta det av før du spiser. Grill også gjerne fisk, da det ofte er mindre fett enn kjøtt.

Baktus

Ut over risikoen knyttet til de kreftfremkallende stoffene, er det også en større risiko for bakterieinfeksjoner i grill-sesongen.

Det hevdes nemlig at hygienen ved grillen ofte er mye dårligere enn i kjøkkenet, spesielt fordi det ofte er far i huset som håndterer grillen.

Likevel ikke umulig at dette er et større problem i Danmark, der kjøttet oftere inneholder ubehagelige bakterier, som campylobacter og salmonella...

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mer helsestoff: