Foto: All Over Press
Foto: All Over PressVis mer

Grey's Anatomy gir dårligere leger

Medisinstudentene gjør flere tabber. Populære sykehusserier på TV får skylden.

Det finnes en hel rekke av dem nå: Sykehusserier som vi følger iherdig med på: Akutten, Grey’s Anatomy og Chicago Hope, for å nevne noen. Nå mener eksperter at seriene kan gjøre mer enn å bare sørge for ren underholdning.

For når leger ved det kanadiske sykehuset Alberta spurte hvorfor så mange legestudenter brukte gal teknikk i forbindelse med intubasjon, fikk de et uventet svar: Det er TV sin skyld!

Intubasjon er å føre et plastrør ned i luftrøret på en pasient, vanligvis for å sikre frie luftveier.

Derfor bør du se Akutten
Disse TV-seriene gjør deg syk

Mange av de unge legene sa nemlig at de hadde lært seg metoden gjennom sykehusdrama som de har sett på TV. En seinere analyse av serien Akutten, viser at de fiktive legene og sykepleierne vanligvis brukte feil metode ved intubering, skriver den kanadiske avisen National Post.

«Jeg tror folk, inkludert legestudenter, er fullt i stand til å skille TV-serier fra virkelighet. »


Sjokkerte eksperter

Funnene, som er publisert i tidsskriftet Resuscitation, har blant annet skapt debatt om hvorvidt underholdning på TV bør være nøyaktig i medisinsk sammenheng.

- Vi er litt sjokkerte. Det vi har lært er at man kan ikke overlate medisinsk utdannelse til tilfeldighetene, sier Dr. Peter Brindley ved det kanadiske sykehuset, som står bak studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første som skal gjøres ved intubering, ifølge Brindley, er å legge hodet i riktig stilling slik at røret kan installeres både riktig og raskt. Men Brindley og kollegene hans oppdaget at mange av studentene plasserte hodet galt.

- Slike tabber kan påvirke utfallet for pasienten, særlig når det er snakk om liv og død, sier han.

Nederst i artikkelen kan du lese hva norsk lege sier om dette.

Legeserier får sex-refs

Læring gjennom prøving og feiling

Legene undersøkte 80 legestudenter for å finne ut hvor de dårlige kunnskapene kom fra. Mange sa de lærte gjennom prøving og feiling, men flertallet sa de hadde plukket opp råd gjennom de hvitkledde på sykehusserier. De fleste studentene hadde fått tipsene fra Akutten.

Etter å ha snakket med elevene analyserte Brindley en hel sesong av serien Akutten. I alle tilfellene ved intubering var hodet plassert galt. Han anbefaler økt bruk av simulatorer og datastyrte dukker, for at studentene skal få best mulig trening før de går løs på ekte mennesker.

Bedre leger med dataspill
Dr. House blir pensum

Ifølge National Post ville ikke Akutten-produsentene kommentere denne saken.

Andre studenter ved sykehuset er imidlertid overrasket over funnene. Sykehusserier er populære blant legestudenter, men de fleste tar innholdet med en klype salt, sier de. De legger til at seriene er ikke helt nøyaktige når det gjelder hvordan ting virkelig foregår på sykehus.

- Kan ikke motstride funnene

Hjemme i Norge sier Brynjulf Barexstein, allmennelege og svarlegesjef i Lommelegen.no, at han ikke direkte kan motstride funnene i undersøkelsen.

- Men generelt sett er jeg ikke redd for at sykehusserier kan ha dårlig innflytelse på legestudenter. Jeg tror folk, inkludert legestudenter, er fullt i stand til å skille TV-serier fra virkelighet. Kanskje det til og med virker stimulerende på studentens kritiske sans, å observere og påpeke feil som gjøres i sykehusseriene, sier han til DinSide Helse.

Barexstein tror ikke at funnene i studien burde gir grunnlag for bekymring for ”mannen i gata”.

Lenge debattert

Dette er ikke første gang man diskuterer sykehusserier. I 1996 publiserte New England Journal of Medicine en studie som viste at 75 prosent av pasienter som fikk hjertestans i tre serier, Akutten, Chicago Hope og Rescue 911, overlevde, mot det reelle antallet som er mellom 6 og 15 prosent.

På daværende tidspunkt sa Neal Baer, en av produsentene i Akutten, som også er lege, at serien prøver å være korrekt og at skriptet undersøkes nøye av eksperter, men at selve hendelsesforløpet er giret opp for å virke mer dramatisk.