Grensesalget av alkohol øker

Men det er andre varer vi kjøper aller mest.

Nordmenn handler stadig mer alkohol i Sverige, viser statistikk fra Systembolaget. Foto: ALL OVER PRESS
Nordmenn handler stadig mer alkohol i Sverige, viser statistikk fra Systembolaget. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikk fra Systembolaget viser at nordmenn handler stadig mer alkohol i Sverige. Sammenlignet med samme periode i fjor, har vi handlet 4,4 prosent mer i år sammenliknet med i fjor. Og det er salget av vin som øker mest, ifølge en pressemelding fra Systembolaget.

Ifølge Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) har Systembolaget solgt hele 24,5 millioner liter alkohol i utsalgene langs de norske grenseområdene til og med september i år, som er mer enn noensinne. De mener økningen i salget skyldes veksten i de norske avgiftene, og tror at grensehandelen bare vil økte ytterligere i årene som kommer.

>> Sjekk denne praktiske kvoteapp-en

Så store er prisforskjellen

Og det ér prisforskjeller, det er det ikke tvil om. DinSide gjør i ny og ne pristester mellom Vinmonopolet og Systembolaget, som har vist at det kan være mye å spare på enkelte varer. I en pristest fra sist påske, var det blant annet prisforskjeller på over 150 kroner på populær pappvin.

VBF skriver i en pressemelding at de er oppgitt over at Regjeringen i statsbudsjettet for 2013 nok en gang har økt de norske alkoholavgiftene.

– Med avgiftsøkningen som ble presentert på mandag, har Norge økt alkoholavgiftene med 13 prosent siden 2009. Samtidig har de svenske avgiftene vært uendret. I det svenske budsjettet for 2013, skrinlegger også den svenske regjeringen sine planer om kommende avgiftsøkninger. Dette innebærer at avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt markant i perioden, og grensehandelen er nå på sitt høyeste nivå noensinne, sier generalsekretær Ingunn Jordheim.

Også statistikk fra SSB DinSide har omtalt tidligere, viser at grensehandelen har økt med 9 prosent fra 2010 til 2011.

Men er dette så mye å rope høyt om?


Da Statsbudsjettet for 2013 ble lagt fram sist mandag, kom det fram at regjeringen vil øke alkoholavgiftene med 1,9 prosent og 1,8 prosent. Men hvor mye utgjør dette egentlig?

Vi har fått hjelp fra Vinmonopolet til å gjøre en utregning på hvor mye mer en flaske vin vil koste med den nye avgiften, som viser at økningen ikke nødvendigvis blir særlig stor.

– For en gjennomsnittlig vinflaske på 11,5 alkoholprosent som koster 100 kroner, vil den endrede alkoholavgiften innebære en prisøkning på 80 øre, forteller informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet til DinSide.

Altså utgjør ikke nødvendigvis den siste avgiftsøkningen de helt store summene. Samtidig er det interressant å se hva nordmenn faktisk handler mest av når de er på grensehandel - som faktisk ikke er alkohol.

Les også: Tilbud på polet? Ja, på disse varene

De mest populære varene

I rapporten "Mobilitet i ulike markeder, informasjonskanaler og grensehandel" som ble lagt frem av Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) i august i år, viser det seg at alkohol ikke er det man handler aller mest - selv om det også er populære handelsvarer.

I en spørreundersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av SIFO, har man spurt hvilke varer de som har handlet i Sverige i løpet av de siste seks månedene, faktisk har kjøpt.

Her er det kylling og kjøtt som dominerer handlekurven. Hele 84 prosent har handlet disse varene, mens 77 prosent har handlet sjokolade og godteri. 71 prosent har handlet øl og mineralvann, mens 59 prosent har handlet vin eller brennevin. Det er også verdt å merke seg at enkelte dagligvarer er ulovlige å ta med fra Sverige til Norge.

Den samme rapporten viser at de største prisforskjellene er på melk, ost og egg, som er hele 46 prosent billigere i Sverige enn i Norge. Tobakk er 42 prosent billigere, mens alkohol uten tvil og er rimeligere, med 40 prosent lavere priser hos svenskene, viser tall fra Eurostat.

Les også: Du bør sjekke svenskeprisene før du reiser