Grensen for forenklet fortolling hevet til 3.000 kroner

Med tredobling av grensen kan netthandel bli både billigere og raskere.

<b>RASKERE OG BILLIGERE: </B>Hvor mye tid og penger en forenkla fortolling krever er opp til speditøren. Men er det Posten som gjør jobben, koster det halvparten av en vanlig fortolling.  Foto: POSTEN / NILS MIDTBØEN
RASKERE OG BILLIGERE: Hvor mye tid og penger en forenkla fortolling krever er opp til speditøren. Men er det Posten som gjør jobben, koster det halvparten av en vanlig fortolling. Foto: POSTEN / NILS MIDTBØEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grensen for momsfri netthandel økte ved nyttår fra 200 kroner ekskludert frakt til 350 kroner inkludert frakt.

Samtidig ble det også vedtatt å øke en annen grense, som ikke trådte i kraft før 1. juli: Grensen for forenklet fortolling heves fra 1.000 kroner til 3.000 kroner.

Erfaringene med den nye momsgrensen er varierende, men denne nye økningen bør ha utelukkende hyggelige konsekvenser for ivrige netthandlere.

Men ikke riktig ennå.

LES OGSÅ: Hvor mye kan jeg handle for den nye 350-kronersgrensen?

Hva er forenklet fortolling?

Alle nettkjøp fra utlandet med en verdi over 350 kroner (inkludert fraktkostnader) må fortolles. Men kjøp mellom 350 og 3.000 kroner kan nå få en forenklet tollbehandling.

Forenklet fortolling betyr at speditører som Posten, DHL og TNT ikke trenger å levere inn ett og ett papir per sending til Tollvesenet, men papirer for en rekke forsendelser samlet. Derfor kalles dette også samlefortolling.

Resultatet skal være en enklere og raskere prosess for både speditøren, Tollvesenet og deg som kunde.

Hvor ofte får du pakker med forenkla fortolling? (Avsluttet)
Sjeldent eller aldri(56%) 1760
Av og til(30%) 939
Ofte(14%) 440
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Og forhåpentligvis reduserte gebyrer, sier underdirektør Liv Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet til Dinside.

LES OGSÅ: Tollvesenet belastes av klager på rot rundt 350-kronersgrensen

Hvor mye billigere blir det?

Det er ofte fortollingsgebyrene fra speditørene som gjør det kostbart å handle over 350-kronersgrensen, da gebyrene ofte er langt høyere enn selve momsen.

Men disse gebyrene er som regel lavere ved en forenklet fortolling, som nå altså skal omfatte langt flere kjøp enn tidligere med den nye 3.000-kronersgrensen. I 2013 ble det fortollet rundt 150.000 varer i denne priskategorien, ifølge Finansdepartementet.

Posten tar i dag 288 kroner for en vanlig fortolling, men 140 kroner for en forenklet fortolling. Altså omlag halvparten. Ifølge Posten sparte deres kunder 84 millioner kroner på dette i 2013. Og gebyret og momsen kan enkelt betales ved henting av pakka.

LES OGSÅ: Gjetter fraktprisen så pakker havner over 350-kronersgrensen

RASKERE, ENKLERE, BILLIGERE: Må du fortolle, kan det bli langt mindre smertefritt om du fortoller varen forenkla. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RASKERE, ENKLERE, BILLIGERE: Må du fortolle, kan det bli langt mindre smertefritt om du fortoller varen forenkla. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Når trer grensen i kraft?

Speditører som ønsker å dra nytte av den nye grensen, inkludert Posten, må søke Tollvesenet om tillatelse først. Tollvesenet sier de vil prioritere disse søknadene, men at man må regne med litt saksbehandlingstid.

Hvor lang tid det tar før 3.000-kronersgrensen faktisk trer i kraft, kan ikke Rundberget svare på. Men hun regner med at blant annet Posten har den på plass i løpet av høsten.

- Hvorfor ble ikke 3.000-kronersgrensen innført samtidig som 350-kronersgrensen?

- Vi fikk i oppdrag fra Finansdepartementet å se på konsekvensene, og begrense dem mest mulig. Derfor har det vært litt arbeid, svarer Rundberget.

LES OGSÅ: Hvorfor er frakt inkludert i den nye momsgrensen?

Hva synes Posten?

- Vi har selvsagt søkt, og venter nå på endelig avklaring fra Tollvesenet, forteller pressesjef John Eckhoff i Posten til Dinside.

VILLE HATT HØYERE: Pressesjef John Eckhoff i Posten synes grensa burde bli enda høyere. Foto: POSTEN / HÅVARD JØRSTAD
VILLE HATT HØYERE: Pressesjef John Eckhoff i Posten synes grensa burde bli enda høyere. Foto: POSTEN / HÅVARD JØRSTAD Vis mer


De har lenge engasjert seg for høyere grenser for forenklet fortolling, og gjerne så høy som 5.000 kroner, som de mener ville dekket praktisk talt all privat netthandel. Men slik ble det altså ikke.

- Og nå er det en del av den private importen som faller utenfor denne løsningen. Men det er en politisk avgjørelse som vi forholder oss til, sier Eckhoff.

- Vi mener dette er viktig for folk flest. Samtidig er det sånn at mange tenker mer på 350-kronersgrensen.

Hva med deg, er du glad for den nye 3.000-kronersgrensen, eller er du mer opptatt av 350-kronersgrensen? Si din mening under!

PS! Med Dinsides netthandelskalkulator kan du regne ut hvor mye det vil koste deg å bestille en vare fra utlandet.