EuroCash er en av butikkene som tjener godt på grensehandlende nordmenn, og den norske handelsstanden fortviler. Foto: EuroCash
EuroCash er en av butikkene som tjener godt på grensehandlende nordmenn, og den norske handelsstanden fortviler. Foto: EuroCashVis mer

Grensehandelen øker

- Dette er et stort problem, sier Thomas Angell i HSH.

Nordmenn grensehandlet for 10,7 milliarder kroner de siste fire kvartalene, viser fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

Grensehandelen økte med to prosent sammenlignet med forrige firekvartalers periode, og antall dagsturer til utlandet økte fra 6,44 til 6,46 millioner turer i samme periode.

Dette liker den norske handelsstanden dårlig. En hver handletur til Sverige er tapte inntekter for norsk dagligvarebransje.

VALUTAKALKULATOR: Sjekk kursen nå!

– Dette er et stort problem

– At vi nærmer oss 11 milliarder kroner i grensehandel, har store konsekvenser. Ikke bare for handelen i Norge, men også for leverandører. Dette er et stort problem, sier Thomas Angell, direktør i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) i Norge i en pressemelding.

Maxi tjener godt på nordmenn

Maxi mat på Nordby er Sveriges største matvarebutikk og en av butikkene som tjener gode penger på nordmenn. I sommer økte de omsetningen med 10 prosent i følge den svenske bransjeavisen Fri köpenskap, skriver HSH.

– Norsk avgifts- og landbrukspolitikk har skylda for at det er til dels store prisforskjeller i norske og svenske dagligvarebutikker. Vi vet også at svært mange nordmenn lar seg lokke av billigere tobakk og alkohol. Noe må gjøres med de store avgiftsforskjellene, sier Angell.

Velg svenske kroner

Er du på veg til Sverige for å spare penger i helgen, så bør du i alle fall merke deg dette: Du kan tape store beløp hvis du velger å betale i norske kroner. Du bør velge å betale i lokal valuta, altså svenske kroner, men rådet gjelder like fullt i andre land du ferierer eller handler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stol ikke blindt på lave priser i utlandet, for Norge er ikke alltid dyrere. Det beviste vi da vi tok en nærmere titt på norske versus utenlandske priser.