<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Gravidrøyking kan gi dårlig sæd

Mødre som røyker mens de er gravide, kan utsette sønnene for infertilitet senere i livet.

Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at det kan være en sammenheng mellom antall sigaretter mødre røyker under graviditeten, særlig den siste måneden, og dårligere sædkvalitet hos sønnene i voksen alder.

- Et økende antall par søker behandling for infertilitet, noe som gjør dårlig sædkvalitet og infertilitet til et stort offentlig helseproblem, sier medforfatter Cecilia Høst Ramlau-Hansen til Reuters Health.

- Hvis mødres røyking under svangerskapet faktisk er en årsak til dårlig sædkvalitet hos sønnene, så er det en faktor som kan forebygges, påpeker medisinstudenten ved Aarhus Universitetssykehus i Danmark.

Les også: Kan arve nikotinsug:

- En av fire sliter

Menns sædkvalitet har blitt dårligere i løpet av de siste 60-70 årene. I Danmark opplever en av fire menn fertilitetsproblemer som et resultat av de lave spermkonsentrasjonene, ifølge Ramlau-Hansen.

Tidligere forskning har også rapportert en sammenheng mellom røyking under graviditet og sædkvalitet, men da var ikke resultatene sterke nok. Mange studier har dessuten bare sett på hva kvinner husker om røykevanene under graviditeten, og er ikke basert på intervjuer av kvinnene mens de gikk gravide.

Men den nye studien som er publisert i American Journal of Epidemiology, er basert på nettopp slik informasjon. I tillegg har forskerne sett på data over sædkvaliteten hos guttebarna når de ble voksne.

Av 347 menn var 99 født av ikke-røykere. De mennene som var født av mødre som røykte mer enn 19 sigaretter om dagen, hadde i gjennomsnitt 38 prosent færre sædceller enn de som ikke var eksponert, ifølge funnene.

Varme bad er også drepen for sædcellene. Les mer her:

Forfatterne sier funnene ikke er uventet, men de holder likevel muligheten åpen for at de kan ha tatt feil eller at funnene kan forandre seg.

- Sterk studie

Overlege og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Kvinneklinikken på Ullevål universitetssykehus sier den nye studien er solid.

- Det som gjør den veldig sterk, er at opplysningen om røyking ble gitt under selve svangerskapet, og at kvinnene ikke visste at resultatene skulle brukes til å undersøke sønnenes spermier 20 år senere, sier hun til Mozon.no.

Nesheim påpeker at forskerne ikke kunne knytte røyking under svangerskapet til skade på den enkelte spermie.

- Men de fant at eksponering for røyking under svangerskapet kunne gi færre sædceller. Det vil bety at en mann som i utgangspunktet har litt få sædceller kan komme under nivået han må være på for å klare å lage barn, sier Nesheim.

Myndighetene vil nå halvere antall gravide som røyker innen år 2010:

- Far bør også slutte

Nesheim sier at all rusmiddelbruk under svangerskapet bør kuttes ut. Det er heller ikke greit med ”bare ett glass vin”, ifølge andre eksperter:

- Både sigaretter, snus og alkohol er gift, minner Nesheim om og legger til at også far bør stumpe røyken under svangerskapet.

- Vi vet ikke så mye om hva passiv røyking kan føre til for fosteret, men siden det er usikkert, bør ikke den gravide utsettes for passiv røyking. Dessuten er det verre for mor å slutte hvis far fortsatt røyker. Han bør også slutte i sympati med mor.

Les også: Gode råd til gravide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer