<strong>Folkehelseinstituttet går mot professoren:</strong> - I denne situasjonen er det langt mindre farlig å bli vaksinert enn å få svineinfluensaen.
Folkehelseinstituttet går mot professoren: - I denne situasjonen er det langt mindre farlig å bli vaksinert enn å få svineinfluensaen. Vis mer

- Gravide, ikke vaksiner dere!

Professor mener vaksinen norske myndigheter har kjøpt inn er for dårlig. FHI reagerer sterkt.

Publisert
Sist oppdatert

Gravide anbefales vaksine mot svineinfluensa.

Det er bare en av mange overskrifter som har vært i media den siste tiden. Og de fleste har fått med seg at gravide har stor risiko for komplikasjoner hvis de får svineinfluensa.

Nå går imidlertid en norsk professor ut og advarer mot vaksinen som norske myndigheter anbefaler. Hun mener gravide og andre risikopersoner ikke bør utsettes for Pandemix, vaksinen mot svineinfluensa.

Folkehelseinstituttet advarer sterkt mot uttalelsene hennes. Les mer nederst på siden.

Les mer:
Svineinfluensa – tannbørsten kan smitte
Kan du nok om svineinfluensa? Test kunnskapene dine her!
Svineinfluensa er farligere for fete

Gravide, se her!

Har du tenkt til å ta vaksine mot svineinfluensa? (Avsluttet)
Nei, jeg tror det er best å la være!(49%) 186
Jeg er usikker. Jeg må lese litt mer om det først.(32%) 119
Ja, selvfølgelig!(19%) 72
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Inneholder kvikksølv

Ifølge Bjørg Marit Andersen inneholder den "uprøvde vaksinen" både kvikksølv og adjuvans, som er et stoff som tilsettes vaksiner for å gjøre dem mer effektive. Hun mener det bør skaffes rene og effektive vaksiner uten adjuvans og konserveringsmiddel, i en slik konsentrasjon at en dose er nok, skriver hun i et debattinnlegg i Dagens Medisin. Ifølge henne finnes det flere slike vaksiner.

Hun støtter internasjonale og nasjonale helsemyndigheter i deres råd om å vaksinere gravide og andre risikoutsatte, men hun mener vaksinen norske myndigheter har kjøpt inn, ikke er god nok.

Slik blir du raskere gravid

Årsak til Golf-syndromet

Ifølge Andersen inneholder adjuvans et oljeholdig tilleggstoff, som er omdiskutert i USA. Noen tror at stoffet kan ha vært årsaken til ”Golfkrig-syndromet” i forbindelse med vaksiner. Nå er adjuvans ikke tillatt i vaksiner i USA.

I USA får gravide en injeksjon av ”renset, drept virusvaksine” uten adjuvans, sier Andersen, ifølge Dagens Medisin.

En av tre leger vil ikke ha vaksine

- Uansvarlig!

Direktør Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet (FHI) mener Andersen er uansvarlig når hun går ut med slike råd. Det er ikke lenge siden vi hørte om en norsk kvinne som døde av svineinfluensa kort tid etter at hun fikk barn.

- Vaksinen er godkjent av norske og europeiske legemiddelmyndigheter. Den er godkjent til bruk hos gravide av både statens legemiddelverk og EMEA (Det europeiske legemiddelsamarbeidet red.anm.). Innholdsstoffene i vaksinen er godt kjent, sier Iversen til Dagens Medisin.

Han mener Andersen ikke kan dokumentere påstandene sine, og mener hun tar en risiko å gå ut på den måten. Han presiserer overfor Dagens Medisin at gravide bør ta vaksinen.

- Gravide har en høy risiko for å bli syke av denne influensaen. Sykdommen er farligere for gravide enn for andre. Dernest får vi ikke beskyttet det nyfødte barnet hvis mor ikke vaksineres. Det er direkte uforsvarlig av professoren å gå ut på denne måten. Hun har ikke støtte i fagmiljøet, sier han, og legger til at både Verdens helseorganisasjon (WHO) og europeiske helsemyndigheter går ut med samme anbefaling.

- Det hadde de ikke hvis det ikke var trygt, avslutter Iversen.

Disse er mer utsatt for svineinfluensa

Kommer neste år

Divisjonsdirektør i FHI, Hanne Nøkleby, presiserer overfor VG Nett at det ikke vil være mulig å få tak i en vaksinetype som ikke inneholder det aktuelle stoffet får langt ut på nyåret.

- I denne situasjonen er det langt mindre farlig å bli vaksinert enn å få svineinfluensaen, der gravide har vist seg å ha en betydelig økt risiko for komplikasjoner, sier hun til avisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer