- Alle har tilgang til internett, og det fører ofte til usikkerhet om alt er bra med barnet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
- Alle har tilgang til internett, og det fører ofte til usikkerhet om alt er bra med barnet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Gravide girer ikke ned

- Det ser ut til å være trendy for gravide å haste fra den ene avtalen til den andre og ha det hektisk på jobb og privat, mener norsk professor.

Publisert
Sist oppdatert
Jeg har ikke inntrykk av at gravide stresser så veldig mye. Men vi lever annerledes en før, det er mer tidspress for alle.


Resultatet er at mange gravide sliter seg ut. Det er inntrykket til professor og overlege Bjørn Backe ved St. Olavs Hospital.

- Mange legger ikke inn et lavere gir, noe som er nødvendig når de blir gravide, sier Backe til Dagens Medisin.

Han har ikke noen konkrete tall på dette, men oppfatningen hans er at altfor mange gravide holder et altfor høyt tempo.

Kan du være gravid?

Kommer i konfliktsituasjon
Backe ser mange gravide som er både trøtte og slitne, og som ikke orker det samme tempoet som de er vant til.

- Samtidig kommer de i en konfliktsituasjon fordi de ikke forstår at denne livsstilen vanskelig kan forenes med å være gravid. De ender opp med å gå på en smell, blir triste, ulykkelige og deprimerte, sier Backe som mener problemstillingen er mest aktuell for høyt utdannede kvinner i slutten av 30-årene.

Lege og gynekolog, Anne Stensløkken, ved Balderklinikken i Oslo, deler imidlertid ikke Backe sitt syn.

- Jeg har ikke inntrykk av at gravide stresser så veldig mye. Men vi lever annerledes en før, det er mer tidspress for alle, mer ytre påvirkninger som forurensninger og dårligere mat og drikke som inneholder mye sukker, påpeker hun til DinSide Helse.

Stensløkken legger til at en stressfaktor hun er kjent med er at mange er mer urolig. Alle har tilgang til internett, og det fører ofte til usikkerhet om alt er bra med barnet.

Mye meninger og påstander på nettet
Dette er også inntrykket til Tore Henriksen, seksjonsoverlege ved Fødeavdelingen ved Rikshospitalet.

- Det største stresset for mange gravide i dag er ofte unødig bekymring for alt som kan skje. Det sliter på mange. Dette henger sammen med opplysningssamfunnet der enorme mengder informasjon finnes. Det er svært mye meninger og påstander på nettet, i media og ellers, sier han.

Angsten og uroen preger mange gravide i dag sammenliknet med for 20-30 år siden, påpeker han.

- Særlig "eldre" gravide, som er over 30 år, er så "beleste" at svangerskapet blir en kontinuerlig stressituasjon og en ødelagt glede. Noen er nok også presset jobbmessig, noe som gjenspeiler seg i mange sykemeldinger, sier Henriksen, og legger til at stress er vanskelig å måle og er veldig subjektivt.

Fag- og forskningsjordmor ved Rikshospitalet og medlem av Sentral Styret for Den Norske Jordmorforeningen, Mirjam Lukasse, sier det er positivt at kvinner kan stå i arbeid under svangerskapet, men legger til at noen kan ha behov for tilrettelegging av arbeidet under graviditeten.

- Det skjer mye i en kvinnekropp når hun er gravid. Noe som gjør at også en frisk gravid kvinne lett kan bli fortere sliten under graviditeten enn før hun var gravid. I tillegg til den fysiske belastingen kan en graviditet utløse mange tanker og følelser. Å jobbe gjennom dette krever både energi og tid. Det er derfor gode grunner for at noen gravide kvinner burde redusere aktivitetsnivået sitt noe, sier hun.

Lukasse legger til at det er den gravide som selv må avgjøre hvorvidt hun er utsatt for negativ belastning ved stress.

Vet du at stress kan drepe lidenskapen?

Påvirker fosteret
Eksperter tror at et høyt stressnivå hos den gravide kan ha en negativ påvirkning på fosteret.

- Det er vist at stress i visse faser av svangerskapet kan være skadelig, påpeker Backe.

Stensløkken fastslår også at vår tids mødre har høyere nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen, og at dette kan påvirke barnet resten av livet - noe man har sett i USA.

- Og den amerikanske livsstilen er ferd med å adopteres av oss, til en viss grad, sier hun.

Henriksen mener imidlertid at det er ingen holdepunkter for at stress hos mennesker kan skade barnet. Det er verst for mor selv, sier han.

Les også: Stress påvirker fosteret

Arbeidsgiver må ta ansvar
Backe er opptatt av at arbeidsgiver må ta ansvar når det gjelder å tilpasse arbeidet for gravide.

- Det er feil å kreve at alle alltid skal yte maksimalt. Arbeidsgivere må finne seg i at kvinner blir gravide og at type arbeid og tempo må tilpasses deretter. Gravide som har behov for tilrettelegging i arbeid, bør be lege eller jordmor å fylle ut tilretteleggingsskjema som leveres arbeidsgiver. Dette synliggjør hvor ansvaret hviler, sier han.

Backe legger til at dersom arbeidsgiveren ikke kan tilrettelegge, har den gravide rett til svangerskapspenger fremfor at hun ender opp med å bli sykeliggjort og sykmeldt.

- Gravide bør holde seg aktive, passe på hva de spiser, redusere inntaket av sukkeholdig mat og ta omega-3-fettsyrer. Men hvis de sykmeldes for høyt blodtrykk, anbefaler jeg moderat aktivitet, som å gå noen små turer, men ellers sørge for en god del hvile, helst både på formiddag og ettermiddag. Anti-stress trening som yoga er også fint, er oppfordringen til Stensløkken.

Og sist, men ikke minst, nyt svangerskapet, sier Henriksen.

- Til de gravide vil jeg si at det går bra i 99 prosent av tilfellene. Gled deg over svangerskapet og lytt til et fåtall du har tillit til, sier han.

Slik stresser du ned

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer