Gravide får ikke alko-info

To av tre gravide får ikke vite noe om hvordan alkohol kan skade fosteret. – Nedslående, mener Nina Schmidt i Den norske Jordmorforeningen.

<strong>GRAVIDE:</strong>Gravide kvinner får altfor dårlig info om alkohol. Foto: Colourbox.com
GRAVIDE:Gravide kvinner får altfor dårlig info om alkohol. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Dette er altfor dårlig, og som yrkesgruppe må vi ta selvkritikk.


Undersøkelsen er gjort blant 400 kvinner som er gravide, eller som har født de siste 12 månedene. Den ble iverksatt på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet.

I svangerskapsomsorgens retningslinjer står det at alkohol skal være et tema under kontrollene. Men undersøkelsen tyder på at alkohol i liten grad er et tema.

- Dette er altfor dårlig, og som yrkesgruppe må vi ta selvkritikk. I Sosial- og helsedirektoratets nye retningslinjer står det entydig at gravide ikke bør drikke, og framover må vi bli enda tydeligere på å formidle dette til de gravide, sier Schmidt til DinSide Helse.

Hun påpeker at kvinners alkoholforbruk har endret seg drastisk de siste årene.
og at svært mange gravide er engstelige for at de har drukket før de oppdager at de er gravide.

Nulltoleranse
Undersøkelsen viser videre at én av fem diskuterte alkoholbruk med jordmor eller lege utover registreringen i spørreskjemaet for gravide. 14 prosent ble overhodet ikke spurt om sine alkoholvaner.

- Resulatene er svært uheldige og vi mener ansvaret ligger hos leger og jordmødre, sier avdelingsdirektør Jens Guslund i Sosial- og helsedirektoratet til DinSide Helse.

- På forhånd visste vi at det har hersket uklarhet blant helsepersonell om et glass eller to er skadelig, men den nyeste forskningen levner ingen tvil. Nulltoleranse er rådet som bør gis, og vi må være entydige, fortsetter han.

Dette budskapet går nå over hele landet i en omfattende opplysningskampanje.

Må ikke engste seg
Selv om Nina Scmidt er helt enig med at nulltoleranse i svangerskapet er det beste, er hun også bekymret for at gravide skal gå rundt å være engstelige.

- I dag bombarderes de gravide med informasjon fra reklame og media om alt mulig som er så farlig. Dersom jenter oppdager at de er gravide etter tre månender og har drukket i perioden, er det viktig å legge dette bak seg.

Norske studier viser at tusenvis at spedbarnsmødre sliter med psykiske plager til enhver tid.

Scmidt har trøstet utallige fortvilte jenter som oppdager at de er gravide etter å ha drukket.

- Å engste seg er verken bra for mor eller barn. Vi vil at de gravide skal kunne nyte denne tiden når magen vokser og et nytt liv blir til, sier hun.

Gode råd til gravide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer