Én av sju kvinner blir rammet av depresjon i løpet av svangerskapet, men eksperter advarer mot bruk av antidpressive midler.    Foto: colourbox.com
Én av sju kvinner blir rammet av depresjon i løpet av svangerskapet, men eksperter advarer mot bruk av antidpressive midler. Foto: colourbox.comVis mer

Gravide bør unngå lykkepiller

Kan skade barnets hjerte.

Kvinner som bruker antidepressive midler i begynnelsen av svangerskapet har økt risiko for å få barn med hjerteproblemer.

Det slås fast i en ny undersøkelse som er gjort av drøyt 2.000 kvinner, ifølge danske Politiken.

Les også: Farlig pillebruk

Undersøkelsen viste at kvinner som i løpet av graviditetens tre første måneder brukte det antidepressive middelet Prozac, som markedsføres under merkenavnene Fontex og Fluoxetin i Norge, hadde fire ganger så høy risiko for å få barn med hjerteproblemer.

Én av sju med depresjoner

Ved bruk av legemiddelet Paroxetin økte risikoen for å få barn med hjertefeil med tre ganger.

Det er en gruppe leger og forskere fra Israel, Italia og Tyskland som står bak undersøkelsen, der de fulgte 2.191 kvinner gjennom svangerskapet. Av disse hadde 410 tatt Paroxetin, 314 hadde tatt Fluoxetin, mens 1.467 ikke hadde tatt noen av legemidlene, og derfor fungerte som kontrollgruppe.

Les også: - Antidepressiva virker ikke

- Anslagsvis lider én av sju kvinner av depresjon i løpet av svangerskapet. Legene må derfor avveie hver enkelt kvinnes individuelle risiko, og vurdere hvorvidt de kan bruke antidepressive legemidler, uttaler leder av undersøkelsen, professor Asher Ornoy, i en pressemelding.

Røyking er verst

Forskerne understreker imidlertid at ingen kvinner bør droppe en evnetuell behandling mot depresjon uten å ha rådført seg med legen. Samtidig oppfordres gravide kvinner innstendig om å kutte røyken. Den samme undersøkelsen viste nemlig at et forbruk på mer enn ti sigaretter om dagen øker risikoen for å føde barn med hjerteproblemer med fem ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lykkepille gir barn selvmordstanker

Kvinner som bruker Fontex bør dessuten tilbys en nærmere undersøkelse av fosterets hjertefunksjon i svangerskapets andre trimester, altså i perioden fra 4. til 6. måned.

Resultatene viste at risikoen for å føde barn med hjerteproblemer var 2,8 prosent i Fluoxetin-gruppen, 2 prosent i Paroxetin-gruppen og 0,6 prosent blant kvinnene som ikke brukte antidepressive midler i løpet av svangerskapet.