Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

- Gravide bør ta allergimedisin

Allergimedisiner skader ikke fosteret. Å unnlate å ta dem, kan tvert imot være farlig.

Snufser du deg gjennom svangerskapet fordi legen har sagt du ikke bør ta allergimedisiner? Medisinene er ikke farlige for fosteret, ifølge en ny tsjekkisk studie.

Den viser nemlig at gravide som tok antihistaminer eller kortisonspray på grunn av allergisk rhinitt, eller høysnue, ikke fødte barn med misdannelser oftere enn resten av befolkningen.

Rundt 200 kvinner med høysnue har blitt fulgt ved University Hospital Brno i Tsjekkia. Noen av dem fikk allergimedisiner, mens resten ikke fikk noen regelmessig behandling.

Slik gjør du pollenhverdagen lettere:

Mange underbehandlet
Studien ble presentert under den europeiske allergikonferansen i Göteborg som pågår nå. Lars Gottberg, overlege ved allergimottakelsen ved Södersjukhuset i Stockholm, er enig i konklusjonen.

- Resultatene stemmer bra med de få studiene som har blitt publisert hittil, sier han til Mozon.no. Det svenske legemiddelverket vil også anbefale antihistaminer og kortisonholdig nesespray til gravide kvinner i sine nye retningslinjer.

Ifølge allergispesialist Jan Kramer ved Sentrum Øre-nese-hals i Oslo er mange gravide underbehandlet.

- Både leger og gravide pasienter har vært bekymret for kortison. Men i de mengdene som blir gitt gjennom nesespray, er det ikke noen fare for misdannelser hos fosteret, sier han.

Det er imidlertid ikke forsket på hvordan nyere typer allergitabletter virker på gravide. Derfor må gravide bruke de gamle antihistaminene, understreker Kramer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lei av tabletter og spray? Alternativ behandling kan være løsningen:

Oftere tett
På grunn av hormonelle forhold er tett nese mye vanligere blant gravide, og bihulebetennelse er ti ganger så vanlig, ifølge Kramer.

Med tanke på at pollensesongen begynner stadig tidligere, samtidig som fødselstoppen er på våren, er mange høygravide når trepollensesongen begynner.

- Da bør man få lov å ha det så bra som mulig. Også for fosteret er det viktig at mor har det greit, og ikke ligger der med tett nese og ikke får sove, mener allergispesialisten.

Les også: Pollen utløser matallergi: