Gravid i sommervarmen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravid i sommervarmen?
Er du gravid eller føder i løpet av sommeren? Gro Nylander gir deg gode råd og forholdsregler for varme, sol og strand.

Sommersol, brune flekker og graviditet
Svangerskapshormonene gir økt pigmentering. Uavhengig av soling får de fleste mørkere farge på brystknoppen og omgivelsene, og en brun stripe nedover fra navlen, tidlig i graviditeten. Når de dertil soler seg blir mange gravide gledelig overrasket over å merke at de raskt får fin farge over det hele.

Men noen får skjemmende, brune flekker i ansiktet og blir redde for å sole seg i det hele tatt. Det er det ingen grunn til bare man følger vanlige forsiktighetsregler for soling, og i tillegg tar litt ekstra hensyn: Studér ansiktet nøye i speilet. Området over nese og kinn er spesielt utsatt. Dersom du har fått mørke områder dekkes de omhyggelig med en solblokkerende krem, nøyaktig over flekken. Da skjer det ikke mer der, mens området rundt blir mørkere ved fortsatt forsiktig soling, slik at forskjellen blir mindre. Det er dumt å ignorere slike flekker i den tro at de forsvinner etter fødselen. Det gjør de slett ikke alltid dersom de har fått lov til å ble veldig mørke. Kvinner med mørk pigment er ekstra utsatt. Vedvarende flekker kan man forsøke å bleke med spesialkrem. Snakk med en hudlege om det.

Gravid? Opp med bena i sommervarmen!
Gravide er spesielt utsatt for åreknuter på grunn av at det store trykket i bukhulen. Det gjør det vanskeligere for blodet i venene å vende tilbake til hjertet. Også andre med økt bukomfang er ekstra utsatt, og folk som beveger seg lite.

I varmt vær blir dette ofte spesielt ille. Alt utvider seg i varmen, også åreveggene. I tillegg blir man ofte bedagelig når det er varmt, og beveger seg lite. På lengre reiser der man sitter stille i timevis kan det bli ekstra ille.

Her er noen tips for å forebygge
- Aldri stå når du kan sitte, aldri sitte når du kan ligge. Når bena kommer høyere enn hjertet tømmes de spesielt godt, enten det gjelder oppsvulmede årer eller hevelse i bena. Dersom du må stå, så sørg for å bruke muskulaturen hele tiden, da pumpes blod og vevsvæske oppover.

- Bruk musklene. Vipp opp og ned på tærne, bøy og strekk litt i knærne, stram lårmusklene og slapp av skiftevis.

- Heis magen inn og opp rytmisk ved hjelp av mellomgulvet, som når du tar på deg et trangt skjørt, da skapes et undertrykk i bukhulen som suger blodet oppover.

- Kjøl ned bena, for eksempel i kaldt vann, og la vannet fordampe. Kanskje er du så høygravid at du ikke bader i sjøen? Vassing gjør godt på hovne ben - iallfall i det kjølige vannet vi har på våre breddegrader.

- Unngå stillesitting. Avbryt bilturen iallfall en gang hver time, gå raskt en liten stund, og legg deg noen minutter med bena skikkelig høyt opp. Beveg føttene mest mulig under turen mens du sitter. Pass på at du ikke har knestrømper, sokker eller annet som strammer og etterlater merker. Det er tegn på hindret sirkulasjon.
Det er med åreknuter som med alt annet - lettere å forebygge enn å helbrede.

Morsmelk: Ferskvare og kaffefløte på stranden
Ammingen har mange fordeler både for mor og barn. At det også er lettvint blir ekstra tydelig i ferien. Maten er med, alltid fersk-produsert, med riktig temperatur og i nydelig emballasje. Dessuten er det gratis, så feriepengene kan brukes på mor og far. Glem heller ikke at på slutten av ammingen kommer den feteste melken. Da er den ekstra super som kaffe-fløte. Sukker følger med på kjøpet, siden morsmelk er søtere enn annen melk. Noen som rynker på nesen? Som heller vil ha væske fra juret til et stort, håret dyr som ligger i sin egen møkk? Dem om det!

Unngå brystbetennelse i badesesongen
Du kan fint bade i sjøen selv om du ammer, også når det er kaldt i vannet. Ikke bad for lenge og skift til noe tørt og varmt det øyeblikk du kommer opp. Sørg for at du raskt blir varm og god.

Sprut gjerne ut litt melk, i tilfelle det skulle ha sneket seg inn en dråpe vann med bakterier. Dette skjer allikevel sjelden, enten er utførselsgangene lukket med små muskler, eller så drypper det melk ut og hindrer at noe trenger seg inn. Antagelig er det viktigst å ikke være kald om brystet, mange kvinner reagerer på det.

Vær forberedt på at småen overrasket kan spytte ut brystet dersom du har badet i saltvann. Da kan det lønne seg å tørke bort saltet først. Bruk gjerne litt morsmelk, dersom du ikke har ferskvann for hånden. Morsmelk kan også brukes som førstehjelp til småsår og solforbrenning. Den inneholder fett, protein og bakteriedrepende stoffer som gjør godt.

Sommer og sopp i underlivet
Sopp i underlivet blomstrer ofte opp i varmt vær. Akkurat som sopp ute i naturen, trives soppen som snylter på kroppen også best når det er varmt og fuktig. Trange bukser langbukser eller truser av kunststoff kombinert med sommertemperaturer gir fuktighet overalt der hud blir liggende mot hud. Her kommer noen gode råd.

Det fine med varmt vær er at jenter kan bruke skjørt. Er du plaget med sopp og kløe kan det være både lindrene og helbredende å gå uten underbukse under skjørtet, iallfall når du er hjemme. Legg bort polyester-trusene og kjøp noen i tynn bomull. Gjerne boksershortstype, som slipper luft til. Silke er også luftig, men kan ikke vaskes på kokvask, og det må til dersom man vil ta knekken på sopp. Ikke nøy deg med å bruke Canesten du har liggende i skapet. Soppmidler som inneholder nystatin er mer effektive. Les mer om underlivsopp i mozon.no under Kløe i underlivet .

Sopprelatert sykdom, FRD - fungus related disease
Noen pasienter, spesielt overvektige kvinner, har ymse symptomer som hevdes å ha sammenheng med sopp, blant annet magebesvær, psykiske symptomer og urinveisplager.
I en ny norsk studie ble nystatin gitt til halvparten av pasienter som hadde mulige sopp-relaterte plager også utenfor underlivet, mens den andre halvparten fikk juksemedisin. Resultatet viste tydelig at flere ble bedre med nystatin. De som brukte en diett uten sukker og gjær rapporterte også om bedring, enten de fikk medisin eller ikke.

(Kilde: Santelman H, Lærum E, Rønnevig J, Fagertun HE. I Family Practice 2001;18:258-65.)

tilrettelagt av tomas almås for mozon.no 08.07.02