Gratis prevensjon til jenter

Fra 1. mars kan tenåringsjenter i Norge kjøpe p-piller, p-plaster, p-sprøyte og p-ring på statens regning – uten å gå til legen.

Norske jenter mellom 16 og 19 år har i en årrekke fått gratis p-piller. Nå utvides ordningen, og alle prevensjonstyper inkluderes. Det blir heller ikke nødvendig å gå til legen for å få resept, fra og med nå kan nemlig helsesøster skrive den ut for deg, skriver Aftenposten.

- Dette letter tilgangen på prevensjon for ungdommene, sier leder i Sykepleierforbundets landsgruppe for helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frykter billigpiller
Jenter mellom 16 og 19 år får dekket inntil 100 kroner av kostnadene ved kjøp av prevensjonsmidler. Hundrelappen omfatter tre måneders forbruk. Dette betyr at de rimeligste prevensjonsmidlene blir gratis. For prevensjon som er dyrere, må man betale mellomlegget selv. Det møter blandede reaksjoner.

- Vi er redde for at det vil styre ungdommenes valg inn på de eldre p-pillene med et høyt hormoninnhold, fordi disse blir gratis, sier Ersvik.

Ny forskning viser at p-plaster kan gi blodpropp.

Ordningen med gratis prevensjon til tenåringsjenter har ført til en markant nedgang i antall aborter i denne aldersgruppen de siste årene.

 

Mozon, 02.03.2006