Gratis pille skaper debatt

Legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) deler ut gratis røykestoppille på Verdens Røykfrie Dag 31 .mai. Godt tiltak!, sier noen. Ulovlig!, sier Legemiddelverket.

Publisert
Sist oppdatert

Gratis røykestoppille skaper debatt

Legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) deler ut gratis røykestoppille på Verdens Røykfrie Dag 31 .mai. Godt tiltak!, sier noen. Ulovlig! sier Legemiddelverket.

"" />

Av Silje Stavik

GSK tilbyr gratis Zyban (bupropion) til alle som leverer resept på anti-røykepillen i løpet av dagen 31. mai - verdens røykfrie dag. Resepten må leveres inn på ett av Apotek1 -kjedens 200 apotek rundt om i landet. Pasienten må selv legge ut de 1300 kronene preparatet koster, men pengene vil bli refundert fra GSK i ettertid.

GSK’s markedsføringsstunt skaper debatt;

- Prinsipielt er det betenkelig at reseptbelagte medikamenter “markedsføres” gjennom gratis utlevering - selv om hensikten kan være aldri så god, sier Legeforeningens president, Hans Kristian Bakke, til Dagens Medisin.

- Det er vanskelig å sette grenser, og vi tror at vi generelt er tjent med at resepter utstedes som følge av en individuell faglig vurdering, og ikke kan sies å være påvirket av et spesielt gunstig tilbud. Dessuten er vi redd for vi kan få en strøm av henvendelser til legen den aktuelle dagen. Det kan også by på problemer for pasienten at GSK kun har inngått avtale med én apotekkjede, slik at ikke alle pasienter kan få tilbudet, sier Hans Kristian Bakke.

Dnlf-presidenten synes i utgangspunktet det er positivt at det rettes oppmerksomhet mot tobakkmisbruk som problem. Det er også positivt at det gis mulighet til at folk kan få hjelp til å slutte. Med forbehold om at dette er lovlig, ser vi ingen problemer med å gi pasienter medikamentet gratis én dag, sier Bakke.

Røykeavvenningslege positiv

Den kjente røykeavvenningslegen og spesialist i allmennmedisin Erling Aaserud fra Bergen, synes tiltaket fra GSK er svært positivt. Han var med til Oslo for å promotere kampanjen sammen med legemiddelfirmaet.

- Jeg ser ingen betenkeligheter med kampanjen fra GSK. Når en ser hva røyking medfører av problemer, er det på sin plass at noen gjør noe utradisjonelt for å fokusere dette, sier Aaserud.

- Dessuten er et slikt fremstøt en påminnelse til leger at røyking er noe vi må vi gjøre noe med, legger han til.

Vil gi bort 6 millioner
Markedsdirektør Victor Hoff i GSK håper på å få delt ut mellom 4000 og 5000 pakninger med Zyban den 31. mai. Dette vil i salg utgjøre en verdi på mellom 5,2 og 6,5 millioner kroner.

Hoff sier GSK ikke har regnet på hvor mye de vil kunne tjene på markedsfremstøtet.

- Vi har ikke stipulert mulige inntekter, men håper på positiv markedsføring av dette, sier Hoff.

Lovbrudd?

Ifølge Dagbladet er Statens legemiddelverk ikke spesielt begeistret for tiltaket og vurderer lovligheten av den.

- Vi vurderer hvorvidt kampanjen er et brudd på reklamebestemmelsene. Om dette er et fremstøt for å øke salget av Zyban, er det i strid med reklamebestemmelsene, sier avdelingsdirektør Ivar Vollseth til Dagens Medisin.

mozon.no 29.05.02

NY! Legemiddelverket: - Zyban fremstøtet ulovlig

Statens legemiddelverk avgjorde tirsdag at GlaxoSmithKlines (GSK) plan om å gi ut gratis pakninger med røykeavvenningspreparatet Zyban på verdens røykfrie dag, er ulovlig.

Legemiddelverkets konklusjon er krystallklar: “Ulovlig markedsføring av legemiddel - Zyban”, forkynner tittelen på svarbrevet til GSK. Konklusjonen er slik: “På denne bakgrunn tillates ikke GlaxoSmithKlines planlagte kampanje vedrørende gratis utlevering av Zyban fra apotek 31.05.2002 gjennomført.”

Bevisst handling
“Statens legemiddelverk finner at kampanjen må anses som ulovlig reklame for reseptpliktig legemiddel”, skriver Legemiddelverket.

- Det er liten tvil om at firmaet har vært klar over at denne kampanjen er i strid med legemiddellovgivningen, sier fungerende legemiddeldirektør, Ivar Vollset til Dagens Medisin.

Til tross for dette kommer ikke Legemiddelverket til å foreta ytterligere reaksjoner mot GSK. - Nei, med mindre GSK gjennomfører den planlagte kampanjen på fredag, vil vi ikke foreta oss noe overfor firmaet, sier jurist Hanne Kofstadmoen ved Legemiddelverket.

Gir ikke opp
Markedsdirektør Victor Hoff i GSK ville ikke kommentere avslaget overfor Dagens Medisin - kort tid etter at han hadde mottatt brevet fra Legemiddelverket. GSK holdt da på å forfatte et svarbrev til Legemiddelverket.

Hoff har ikke gitt opp tanken om å gi røykere som vil slutte litt drahjelp i form av gratis Zyban 31. mai: - Nei, jeg har tro på at Legemiddelverket vil se positivt på vår oppklarende henvendelse, sier en optimistisk Hoff.

Ikke tillatt!
Statens legemiddelverk har i sitt avslag på søknaden fra GSK vektlagt hovedregelene i legemiddelbestemmelsene om at det ikke er lov å markedsføre reseptpliktige legemidler overfor allmennheten i Norge.
mozon.no 30.05.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer