Her får alle gratis prevensjon

Gratis kondomer til alle

Det er ikke bare ungdom og risikogrupper som kan få gratis prevensjon fra det offentlige. 

GRATIS KONDOMER TIL ALLE: Alle kan bestille gratis kondomer fra den offentlige tjenesten Helsenorge.no. Du kan få en ny pakke annenhver uke. I butikken koster en pakke gjerne rundt 100 kroner. Foto: Kristin Sørdal
GRATIS KONDOMER TIL ALLE: Alle kan bestille gratis kondomer fra den offentlige tjenesten Helsenorge.no. Du kan få en ny pakke annenhver uke. I butikken koster en pakke gjerne rundt 100 kroner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er store prisforskjeller på apotekvarer, både i butikk og på nett: Vi fant prisforskjeller på inntil 137 prosent på apotekvarene.

Ifølge pristesten, koster det fra 110 til 140 kroner for en pakke kondomer. Og kondomer er ferskvare: Pass på så de ikke går ut på dato!

Men visste du at du kan få gratis kondomer fra det offentlige helsevesenet i Norge?

Du kan bestille på nett, og få det tilsendt hjem i en anonym konvolutt.

Slik gjør du

Du finner bestillingstjenesten på Helsedirektoratets side Helsenorge.no: Se etter boksen som heter «Gratis kondomer».

Der kan du enkelt bestille de kondomene du ønsker, og det er flere typer å velge blant.

VELG: Det er flere typer å velge blant. Og de sendes anonymt til deg i posten. Foto: Kristin Sørdal
VELG: Det er flere typer å velge blant. Og de sendes anonymt til deg i posten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Du legger kun inn adresse og telefonnummer, og så må du bekrefte på sms at det er du som har gjort bestillingen.

Kondomene vil så bli levert hjem til deg i en anonym konvolutt.

Leveringstiden skal ifølge Helsenorge være maks en uke fra du bekrefter bestillingen på sms.

BEKREFT: Du må bekrefte bestillingen med å svare OK på en sms. Så er det bare å vente, og det skal ifølge Helsenorge.no ta maks en uke. Foto: Kristin Sørdal
BEKREFT: Du må bekrefte bestillingen med å svare OK på en sms. Så er det bare å vente, og det skal ifølge Helsenorge.no ta maks en uke. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Åpent for alle

Ifølge avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen er ordningen med gratis kondomer noe som tilbys både private personer og organisasjoner.

Hun sier til Dinside at kondomordningen er åpen for alle, selv om hovedmålgruppene er ungdom og unge voksne under 25 år, sexarbeidere, flyktninger og asylsøkere, menn som har sex med menn, mennesker som lever med hiv og deres partnere, samt innsatte i fengsel.

- Dette er et lavterskeltilbud som markedsføres primært blant målgruppene men som er åpent og gratis for alle uansett alder, sier Carlsen til Dinside.

Er det grenser for hvor mange du kan få?

Carlsen forteller at ordningen ed gratis kondomer har blitt stadig mer populær, spesielt etter at de startet med nettbestilling i 2010.

- Antall gratis kondomer som ble delt ut økte fra 400.000 i 1999 da ordningen startet, til 5,6 millioner i 2015. I 2016 er det allerede delt ut over 5 millioner kondomer, forteller Carlsen til Dinside.

28 prosent av kondomene ble sendt til private personer i form av konvolutter i 2015, og foreløpig i 2016 er 35 prosent sendt til private.

Resten går til institusjoner, organisasjoner og arrangører av enkeltarrangementer som distribuerer kondomene til målgruppene for ordningen.

Og om du skulle lure: Det er grenser for hvor mange pakker med kondomer du kan få gratis:

- Private personer kan bestille én ny konvolutt med kondomer, med 10 eller 15 stykker, hver 14. dag, sier Carlsen til Dinside.

Annen gratis prevensjon

Ungdom og unge voksne kan få gratis prevensjon eller støtte til kjøp av prevensjon også på andre måter.

I tillegg til at du kan bestille gratis kondomer på nett, kan disse også fås hos helsestasjon og skolehelsetjeneste, skoler og høyere utdanningsinstitusjoner, ungdomsarrangementer og lokale møtesteder for ungdom, prostitusjonsarenaer, oppsøkende tjenester, fengsler og transittmottak og flyktningetjenester.

Ungdom og unge voksne kan også få hel eller delvis støtte til annen type prevensjon:

Jenter mellom 16 og 20 år kan få økonomisk støtte for å dekke hele eller deler av kostnadene for kjøp av p-piller, p-plaster, p-ring, p-stav eller spiral.

Du kan lese mer om ordningen med økonomisk støtte til prevensjon og hvordan den virker, hos Helsenorge.no

Les også:

Jada, kondomer går også ut på dato

Store prisforskjeller på apotekvarer: Her er det billigst!

Fra 19. oktober kan du kjøpe reseptvarer på nett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer