Gratis for de smarte

Gjenbruk er bra. For din lommebok - for miljøet, og dermed din samvittighet.

Publisert
Sist oppdatert

Null kroner

Det beste sparetipset for fattiglus er å få ting gratis. Og som vi i DinSide har skrevet om før; det er de mest utrolige tingene man kan få tak i uten å bruke én eneste krone:

Møblér huset gratis

Få gratis hytte

Få gratis tomt

Som oftest er det eneste kravet fra eieren at du selv plukker opp gjenstanden. Og på mange måter må man vel si at det er beundringsverdig at folk ikke bare kaster de gamle tingene sine på søppelhaugen - men i stedet tar seg bryderiet med å gi bort tingene.

Pisk gis bort

<strong>Gratis - og miljøvennlig! <I>Illustrasjon:</strong> Per Ervland.</I>
Gratis - og miljøvennlig! Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

I Norge finnes det en lang rekke nettsider hvor du kan kjøpe og selge brukte ting. Enkelte av disse tjenestene har i tillegg en rubrikk for "gis bort". Her kan du velge og vrake mellom alle mulige nyttige og unyttige gratis-ting:


www.finn.no
www.bruktmarked.no
www.qxl.no
www.zett.no
www.tv2.no/rubrikk
www.markedsplassen.no
www.klikkher.no
www.nettmarked.no

Skulle man være i tvil om hvor mye morsomt og rart det er mulig å få tak i, er det bare å ta en sjekk av noen av disse sidene.

Er du et miljøsvin?

Når du har gamle (eller nye) ting du ikke lenger bruker, hva gjør du da? (Avsluttet)
Legger dem ut for salg, eller gir dem bort(39%) 112
Lagrer dem i boden(35%) 101
Kaster dem i søpla(26%) 73
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


På tv2.no/rubrikk fant vi blant annet en annonse med teksten "Heftig Sado-utsyr gis bort". Med bilde, og tekst: "Svart lærpisk og nagle-håndjern gis bort til interesserte. Pent brukt, og uten synlige merker." Spørsmålet er selvsagt om det er noen som tør hente pisken...

Den annonsen var nok for spesielt interesserte, men vi fant også mange andre tilbud: Stressless-stol, barneseng, støvsuger, oppvaskmaskin, piano og kontorstoler - for å nevne noen.

For eksempel er det for tiden hele 598 annonser under kategorien "gis bort" på finn.no.

Flott miljøtiltak

Men at det også er andre positive effekter ved å få tak i gratis ting på nettet, er det liten tvil om.

For ifølge NTB legger vi stadig oftere ut brukte ting til salg på internett, i stedet for å kaste dem. Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) synes det er flott, og mener gjenbruk er et viktig miljøtiltak.

For eksempel kan nettjenesten Finn vise til en vekst siden 2001 på mellom 200 og 300 prosent hvert halvår. Også A-pressens nettorg zett.no kan vise til stor økning. Det siste året har det vært en vekst på 30 prosent i salget av brukte gjenstander. I tillegg til å legge ut brukte gjenstander for salg, er det mange som rett og slett gir dem bort.

Liker ikke å kaste

- Fordi vi har blitt raskt rikere de siste årene, er det mange ting som er pent brukt som folk ser på som litt gamle. Dette henger sammen med at mange av oss synes det er morsomt å kjøpe nye ting. Samtidig føler vi ofte ubehag ved å kaste ting, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Vårt Land.

Hun mener det er mange som føler det som umoralsk sløsing å kaste ting, og at de derfor heller velger å gi dem bort eller selge dem.

- Vi ønsker rett og slett å skaffe tingene våre et nytt hjem, og ønsker at de skal komme til nytte, tror Grimstad Klepp.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) har aldri kjøpt noe på nettet selv, men synes det er flott at folk bruker internett for å gi gamle ting et nytt liv.

- Dette er veldig bra. Det viser at det er mulig å få til nye former for gjenbruk ved hjelp av vår tids teknologi. Bruktsalg som fører til gjenbruk er et viktig miljøtiltak, sier hun.

Mer miljø

Og nå vi er i kategorien miljøhensyn - forleden ba Norges Naturvernforbund om at bruk av sykkel i jobbsammenheng bør belønnes bedre.

Godtgjørelsen bør være på opptil fire kroner per kilometer, mener forbundet.

Saken er tatt opp i et brev til fornyingsminister Heidi Grande Røys. I brevet vises det til at en prøveordning med sykkelgodtgjørelse for prester er innført i Bjørgvin bispedømme.

Naturvernforbundet peker på at bilkjøring betales med tre kroner per kilometer, mens det bare gis en godtgjørelse på en krone kilometeren for bruk av sykkel. Det kreves dessuten en minsteavstand på fem kilometer for å få betalt.

Trendy gjenbruk

Gjenbruk - eller returbruk - seiler også opp til å bli en av årets største interiørtrender.

Les mer på DinSide Bolig:

Retur, natur eller svart-hvitt
Bærekraftige møbler

Kilde, siste del av artikkelen: ©NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer