Gratis er dyrest!

Telenor og Tele2 tilbyr nå internettilkobling uten abonnement. Men tellerskrittene mot internettnodene er så dyre at dette sjeldent lønner seg.

Med stor ståhei lanserte Telenor for noen dager siden sitt nye internettprodukt Frisurf. Her betaler man ikke noen måneds- eller årsavgift for å surfe på internett. I stedet betales det noe høyere tellerskritt enn ved vanlige telefonsamtaler. Ganske mye høyere, som vi snart skal se.

Tele2, den plagsomme lillebroren, var ute samme dag og annonserte et tilsvarende produkt. Selvfølgelig med noe lavere minuttakst. Også Netcom har annonsert at de kommer med "gratis" surf, som kanskje burde kalles "minuttbetalt internettoppkobling", i september. Men man har ikke bestemt seg for hvilke takster som skal gjelde.

De to "gratis" abonnementene som så langt er lansert, er lønnsomme bare for dem som bruker internett ytterst lite. Ved så lite som ti minutters bruk om dagen, som knapt er nok til å lese hovedsiden på DinSide og Nettavisen og laste ned tre eposter, er de "gratis" abonnementene såvidt billigst:

Ti minutter pr. dag
Tele2 "Frisurf"894kr/år
Telenor Frisurf967kr/år
Tele2 abonnement1.037kr/år
Telenor abonnement1.142kr/år
Telia abonnement1.396kr/år

Allerede ved tjue minutters daglig bruk, hvor man også får tid til å kjøre et par av DinSides kalkulatorer og se en video på tv2, er ikke lenger "gratis"-abonnementene billigst:

Tjue minutter pr. dag
Tele2 abonnement1.395kr/år
Telenor abonnement1.540kr/år
Tele2 "Frisurf"1.624kr/år
Telenor Frisurf1.770kr/år
Telia abonnement1.794kr/år

Ved lengre brukstid taper "gratis"-abonnementene dramatisk. Dette skyldes at rabattprogrammene for de betalte abonnementene etterhvert slår inn. Det gjør fort vekk tellerskrittene nesten halvparten så dyre som ved "gratis"-abonnementene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tretti minutter pr. dag
Tele2 abonnement1.752kr/år
Telenor abonnement1.939kr/år
Telia abonnement2.193kr/år
Tele2 "Frisurf"2.354kr/år
Telenor Frisurf2.573kr/år

Her er "gratis" definitivt dyrest. Vi ser også at selv med den billigste løsningen koster en halv times daglig internettsurfing 1752 kroner i året. I tillegg kommer naturligvis prisen for selve datautstyret.

I alle disse tre eksemplene er det forutsatt at bruken skjer bare på kveldstid, i én sammenhengende sesjon hver dag.

Med den forbedrede Surfekalkulatoren kan du selv se hvilke forskjeller det er mellom abonnementene gitt dine egne internettvaner. Kalkulatoren har nå også fått en mulighet til å se og skrive ut detaljene i beregningene.