Gratis betalingsløsning i startgropen

Telenor lanserer sin nye betalingsløsning Bestill & Betal som kan brukes både via telefon og Internett.

Flere selskaper melder seg på i kampen om elektronisk betalingsservice. Sist ute er Telenor med en videreføring av det de tidligere kalte Direkte Internett Penger (DIP). Bestill & Betal skal være en plattformuavhengig løsning for elektronisk overføring av penger. Det vil si at den både kan brukes på telefon, mobiltelefon og Internett.

Vanskelig marked

Det er ikke lett å innføre nye betalingssystemer. I sin tid strevde bankene med å implementere betalingsterminaler i butikkene. Nå strever de med å få nettbutikker og netthandlere til å bruke 2469 TARGET="_top">SET-systemet. Samtidig prøver altså Telenor seg med enda et system: Bestill & Betal (B&B).

- Det er flere potensielle og aktuelle konkurrenter. På nettet konkurrerer vi i Norge først og fremst med SET. I andre land er eCash en av de største, mener Gunnar Storaker, prosjektleder for B&B. Men Storaker mener at det er vanskelig å overføre amerikanske systemer til Norge på grunn av at banksystemene er helt forskjellige.

Den spede begynnelse?

Gratis betalingsløsning i startgropen

  1. B&B for Internett
  2. B&B for telefon

Telenor ønsker å dra i gang dette betalingssystemet ved hjelp av leverandører og nettbutikker. Det er altså ikke så aktiv markedsføring overfor deg som forbruker foreløpig.
Men det er heller ikke alt for mange leverandører å finne som tilbyr deg å betale med B&B.

- Vi har inngått en intensjonsavtale med Nordlandsdata som betjener 75 prosent av kinoene her i landet. Derfor regner vi med å kunne tilby B&B på mange norske kinoer i løpet av året, forteller Storaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har Mester Grønns blomsterbestillingstjeneste prøvd ut systemet en stund.

Telenor regner med at systemet blir mest attraktivt for betaling av rimelige varer og spesielt for tjenester man får i det samme man betaler. Eksempler i tillegg til kino og blomster kan være programvare, avhandlinger, opplysninger fra Brønnøysundregisteret etc. Storaker tror spesielt det kan bli nyttig å bruke B&B ved handel av rimelige varer som leveres eller hentes med en gang, og for kjøp av lavpriset informasjon over nettet. For eksempel fra offentlige registre der man gjerne bare vil ta noen kroner per informasjonsbit som overføres, eller eksperttips i forbindelse med tipping.

Gratis

I innføringsperioden skal det være gratis både å anskaffe og bruke B&B for deg som kunde. De butikkene som knytter seg til løsningen, betaler kun for gjennomførte transaksjoner. Enten i form at gitte beløp, eller i form av en prosentvis andel av transaksjonsbeløpet.

Trekker direkte

Betaler du med B&B, blir det beløpet du handler for trukket direkte fra konto, i likhet med hva som skjer når du handler med bankkort i vanlige butikker. Du kan altså ikke vente med betalingen til du får varen. Derfor forteller Storaker at Telenor at leverandører og butikker som benytter systemet først må gå gjennom grundige undersøkelser med hensyn på kredittverdighet, lovlighet etc. Telenor lover å følge opp om butikkene viser seg å ikke levere bestilte og betalte varer etter avtale.

Men...

Alt ser vel og bra ut. Systemet er gratis i bruk, og det er sikkert. Det er også en relativt lav terskel for butikkene å innføre det, da de kun belastes for faktisk bruk. Det høres unektelig forlokkende ut, og det er flott at man kan bruke det samme systemet både på nett og telefon.

Men er det egentlig samme system? Mens du over telefon kan trekkes fra din egen konto, må du ved netthandel overføre pengene fra din konto til en samlekonto i DnB for at pengene skal bli tilgjengelige i din elektroniske lommebok. Du må registrere deg både for bruk av nettbetaling og telefonbetaling. Du får forskjellige sikkerhetsløsninger og antakeligvis forskjellige koder. Og det er tvilsomt om systemet kan brukes til handel med butikker utenfor landets grenser. Om dette blir revolusjonen på betalingsoverføring ved handel utenfor butikkens lokaler gjenstår altså å se...

Vil du lese mer om B&B for Internett kan du se 2759 TARGET="_top">her. Og i 2760 TARGET="_top">denne artikkelen finner du mer om B&B for telefon.