Granateple mot prostatakreft

En liten studie viser at saft fra granateple kan bremse utviklingen av kreftsykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du mann og ønsker å forebygge prostatakreft? Da kan et glass med granateplejuice om dagen være løsningen, viser en ny studie. Forskerne slår fast at juicen kan saktne utviklingen av prostatakreft, men sier det er behov for mer forskning, skriver MSNBC.

Studien, som var finansiert av en juiceprodusent, fant at det tok lenger tid for menn som drakk juicen, å doble mengden med PSA i blodet - et protein som er vanlig ved prostatakreft. Når doblingen skjer raskere, er det økt risiko for å dø av kreften.

Hos testpersonene, som drakk et glass granateplejuice om dagen (cirka 2,5 dl), tok det 54 måneder før nivåene med PSA doblet seg. Før pasientene begynte å drikke juicen, doblet PSA-nivåene seg etter bare 15 måneder.

- Dette er veldig stor forskjell. Det viser hvor raskt kreften vokser, sier Dr. Allan Pantuck, urolog ved UCLA Jonsson Cancer Center i USA, som ledet studien.

Alle de 50 testpersonene hadde allerede fått strålebehandling, vært gjennom operasjon eller annen behandling for prostatakreft, før de ble med på studien. De meldte ikke om noen bivirkninger av å drikke juicen.

- Men det er for tidlig å si til pasienter med prostatakreft at de bør drikke granateplejuice, sier Pantuck.

En større studie som vil prøve å bekrefte funnene, er på vei, legger han til.

Kurerer ikke kreften
Pantuck forventer ikke at granateplejuice vil kurere prostatakreft, men han sier den kan forsinke utviklingen samt behovet for annen terapi med ubehagelige bivirkninger som depresjon, trøtthet og impotens.

- Granateplejuice er en giftfri behandling og hvis den virkelig har den effekten vi har sett, kan den forhindre at pasienter får metastatisk kreftsykdom og forhåpentligvis unngår de å dø av prostatakreft, sier han.

Funnene er publisert i tidsskriftet Clinical Cancer Research.

 

Mozon.no, 10.07.06