GPS-mobilen blir bedre

Finske Benefons ESC! har vært på markedet et par år. Nytt nå er at den har integrert GPS og meget nøyaktige kart utviklet av Statens kartverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanere har hatt tilgang til en slik teknologi i et par år, men den har aldri før vært tilgjengelig i Norden.

Nøyaktig

Hittil har vi nordboere måtte nøye oss med unøyaktige kart uten høydekurver, noe som har hatt begrenset bruksverdi.

Til glede for turgåere, jegere og andre brukere av norsk natur har altså Benefon og Statens kartverk utviklet detaljerte turkart i målestokken 1:50.000 til bruk i GSM-telefonen ESC!, som har en innebygget GPS-mottaker. En centimeter på mobilens display tilsvarer 500 meter i terrenget.

image: GPS-mobilen blir bedre

Kartene har samme informasjon som den mye brukte kartserien M-711. Det betyr at du sikkert kan navigere utenom veier og stier i norsk natur. Hittil omfatter den digitale kartserien Oslo-marka, Jotunheimen, Hardangervidda og Rondane, men vil bli utvidet til andre områder.

Kartene koster

Mobiltelefonen koster 6.900 kroner i utsalg. Ta kontakt med importøren Telescan for forhandlere. Dessverre koster hver kart-CD, som dekker hvert av de nevnte områdene, vel 1.000 kroner.

Kartene overføres til mobiltelefonen, og bruker hele 75 prosent av telefonens minne. Et spesielt system gjør det heldigvis mulig kun å laste ned de relevante områdene.

Du kan zoome inn på kartene, men forvent ikke like god oversikt som når du har et papirkart i hendene. Til det er displayet for lite. Benefon ESC! har dessuten en relativt grov oppløsning på 960 pixler per centimeter - i svart/hvitt.