Slik ser Motorola sin nye GPRS telefon ut.
Slik ser Motorola sin nye GPRS telefon ut.Vis mer

GPRS: Billig, mobilt Internett

GPRS åpner nye muligheter for raskt og mobilt Internett. Men blir det billig nok?

Både Netcom og Telenor har nå lansert sin nye mobildatastandard GPRS (General Packet Radio Service). Her leser du mer om lanseringen.

Hva er så GPRS? Det kan rett og slett kalles en
lynrask utgave av GSM. Nettet er bygget opp for å kunne frakte datamengder i pakker, noe som vil gjøre bruk av WAP-tjenester betraktelig raskere og enklere. Og ikke minst blir det betraktelig billigere enn de gamle systemene.

Hvor er telefonene?

GPRS-systemet brukes til nedlasting av WAP-sider, med andre ord surfing på nettet via mobiltelefonen. I tillegg kan det brukes til å sende og motta e-post.

I utgangspunktet skal alle kunne bruke GPRS-systemet, men du trenger en telefon som er laget for det. Foreløpig er Motorolas Timeport 260 den eneste GPRS-telefonen som selges i Norge. Den selges blant annet hos Mobiltelefoneksperten (MTX). Tegner du nytt GSM-abonnement, koster den 2.990 kroner. Uten abonnement koster den 4.290 kroner hos MTX.

Utover våren vil det komme flere nye modeller.

Billigst i Europa

GPRS fungerer slik at du skal kunne være pålogget Internett til enhver tid når telefonen er skrudd på. Men du betaler bare for overført datamengde (antall megabyte), i stedet for å betale for tiden man er oppkoblet. Selv om du bruker telefonen til mobile datatjenester skal du kunne motta samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen abonnements- eller innmeldingsavgift. (Du betaler likevel som før for abonnement hvis du har et GSM-abonnement for samtaler.)

Ukeavisen Telecom har tidligere skrevet at Norge har Europas billigste GPRS-priser. Likevel er det ikke helt likegyldig om du velger Telenor eller Netcom. Ditt bruksmønster avgjør hva som lønner seg.

Billig SMS

Telenor og Netcom har valgt å legge seg på hver sin prisstruktur. Netcom tar 75 kroner i fastpris for en Megabyte per måned. Deretter koster det 25 kroner for en Megabyte samme måned. Du betaler for hver påbegynte megabyte. Det vil si at du betaler minst 75 kroner måneden til Netcom, uansett om du bare sender én e-post.

Hos Telenor tar de ingen slik minstepris. De tar 10 øre per kilobyte opptil en Megabyte per måned. Deretter koster det 2,5 øre per kilobyte ut måneden.

Bare for å gi et visst inntrykk av hvilke størrelser det her er snakk om. En megabyte tilsvarer 1024 kilobytes. Ifølge Telenor kan du laste ned 700-800 WAP-sider innenfor en megabyte. En WAP- side krever da med andre ord 1,46 kilobytes.

En passelig lang e-post er på rundt to kilobytes. En e-post på størrelse med en SMS-melding er neppe over én kilobyte.

Å sende en kort e-post vil dermed koste 10 øre hos Telenor. En SMS-melding koster opptil ti ganger mer.

Netcom best for storbrukere

DinSide har sett på hvilken leverandør som lønner seg å velge for: En ungdom, en voksen og en storbruker.

 • Ungdommen. Vi har lagt til grunn at vår tenåring bruker e-posten på mobilen som en erstatning for SMS. Vi har derfor lagt til grunn 20 mailer á én kilobyte per dag. Det blir 600 mailer i måneden som til sammen krever 600 kilobytes. Tenåringen vår bruker telefonen lite til surfing, han laster ned 40 WAP-sider i måneden. Det utgjør (40 *1,46) 58,4 kilobytes.

  Til sammen bruker tenåringen 658, 4 kilobytes i måneden. Telenor er da billigst. De tar 658,4 * 0,10 kr. = 65,8 kroner.

 • Netcom tar fastpris på 75 kroner.

 • Den voksne. Vi har lagt til grunn at den voksne sender litt lengre mailer, gjennomsnittlig på to kilobytes. Vedkommende sender 35 mailer i uka via mobilen, og laster ned 35 WAP-sider i uka. Dette utgjør et forbruk på 499 kilobytes i måneden.

  Hos Telenor koster et slikt forbruk 50 kroner i måneden. Hos Netcom må du betale fastprisen på 75 kroner.

 • Storbrukeren. Han sender 30 mailer per dag via mobilen. Mailen er på rundt to kilobytes, og mailingen opptar da 1800 kilobytes i måneden.

  I tillegg laster vedkommende ned 25 WAP-sider per dag. Det opptar 1,46* 25= 36,6 kilobytes. I løpet av én måned blir det 1095 kilobytes.

  Storbrukeren trenger 2.895 kilobytes i måneden. Hos Netcom koster det 75 + 25+ 25 =125 kroner.

  Her er Telenor dyrere. De tar 10 øre for de første 1024 kilobytene. Det blir 102,4 kroner. De resterende 1871 kilobytene koster 1871 * 0,025 kroner = 46,77 kroner. Til sammen blir månedsprisen: 149,17 kroner hos Telenor.