Google erstatter legen

Er du frisk eller syk? Et enkelt google-søk på symptomene gir store sjanser for et riktig svar.

Søkemotoren Google byr ikke bare på informasjon om naboen. Søker du riktig kan du finne mye helseinformasjon. Og når du søker på norske ord, er det Lommelegen.no som gir de fleste svarene.

Søkte etter symptomer
Det er australske leger ved Princess Alexandra Hospital som har sett nærmere på presisjonen i Google. De søkte etter 26 symptomer, hvorav 15 av dem fikk riktig diagnostisering.

Google er den mest populære søkemotoren på nettet. Den har tilgang til mer enn tre billioner medisinske artikler, og helseinformasjon et av de vanligste temaene det søkes etter på nett.

I studien søkte forskerne etter symptomer de hadde funnet i tidsskriftet New England Journal of Medicine. De visste ikke hvilken diagnose symptomene ga på forhånd.

Etter å ha søkt, testet de ut de tre øverste treffene, og valgte ut det mest relevante i forhold til symptomene.

Deretter sammenlignet de treffet med diagnosen som sto omtalt i tidsskriftet. Google diagnostiserte riktig i over halvparten av tilfellene.

Ingen erstatning
Forskerne påpeker imidlertid at leger trolig vil få bedre søkeresultater enn pasienter, fordi de vet mer nøyaktig hva de bør søke på.

Men det er ikke bare positivt å søke seg frem på nettet.

- Internett kan på ingen måte erstatte leger. Deres kliniske vurdering og ekspertise vil alltid være nødvendig for å få riktig informasjon. Det bør i stedet blir sett på som en måte å støtte leger og deres pasienter, sier Mayur Lakhani, leder ved Royal College of General Practitioners, ifølge BBC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er publisert i British Medical Journal.

Også norske nettsider kan gi råd og informasjon om sykdommer. Søker du på ”hodepine” i norske Google, kommer det opp 1 090 000 treff, mens 98 200 treff kommer opp ved søk på ”brystsmerter”. I begge tilfeller er Lommelegen.no først på listen.

 

Mozon.no, 14.11.2006