SVARER: Goodle-sjef Helge Normann er opprørt over saken i DinSide, og ønsker å svare på kritikken. Det gjør han  blant annet på sin egen nyhetsside GoodleNews.com. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/GoodleNewz.com/HelgeNormann.net
SVARER: Goodle-sjef Helge Normann er opprørt over saken i DinSide, og ønsker å svare på kritikken. Det gjør han blant annet på sin egen nyhetsside GoodleNews.com. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/GoodleNewz.com/HelgeNormann.netVis mer

Goodle-sjefen slår tilbake

- Dette er løgner og sjikane, mener Helge Normann i Goodle om pyramide-påstander.

DinSide fortalte nylig om selskapet Freedom Globe Media & Advertising Ltd.

Der uttalte den profilerte IT-eksperten Gisle Hannemyr at selskapets GoodleAdz-opplegg var ren svindel, og at det hadde klare pyramidetrekk. Og Hannemyr var ikke alene: Også Lotteritilsynet fortalte DinSide at de var skeptiske til opplegget.

Les saken vår her: Mener Goodle er svindel

Hovedproduktet til selskapet GoodleAdz, baserer seg på å sitte og se på hverandres annonser i et kvarter hver dag, samt rekruttering av nye medlemmer, som skal gi kundene både økt trafikk på nettstedene sine og inntekter fra selskapet selv.

Mannen bak, Helge Normann, ville ikke snakke med DinSide da vi kontaktet ham, men mottok spørsmål fra oss på epost.

Nå, en uke etter at saken ble publisert, har han svart på kritikken.

SVARET: Så langt er svaret fra Helge Normann om hvordan GoodleAdz fungerer.
SVARET: Så langt er svaret fra Helge Normann om hvordan GoodleAdz fungerer. Vis mer


"Uriktigheter og løgner"

Kort fortalt er Normann svært misfornøyd med hvordan selskapet hans har blitt omtalt på DinSide, på Gisle Hannemyr sin blogg, samt i en artikkel i DinePenger.

"[Dere har] bidratt til å påstå av uriktigheter, løgner og sjikane om vårt selskap og vår forretningsmodell, skriver Normann i et 13 sider langt dokument til DinSide.

Du kan lese det fullstendige dokumentet her.

Normann skal nå være i kontakt med en norsk advokat for å vurdere oppfølging av DinSides artikkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Deretter skal vi igjen fokusere på positive og betydelige forandringer på våre websider" skriver Normann videre.

Goodle-sjefen skriver mye av det samme i en artikkel på sin nyhetsside GoodleNews.com.

"Kan og vil misforstås"

Før Normann svarer på DinSides spørsmål, skriver han en lang innledning, "siden verken du eller Gisle Hanemyr har forstått viktige, men egentlig enkle, sider ved dette konseptet".

Tanken bak Freedom Globe skal være å lage et "annerledes online media og reklameselskap" for å få en "liten bit av dette markedet", som ifølge Normann var på 130 milliarder dollar i fjor.

"Måten vi har valgt å gjøre dette på er spesiell og representerer nok en ”utenfor boksen”- type måte å tenke på, som både kan misforstås og ikke umiddelbart er noe du vil forstå, med mindre du ønsker å forstå. Det er dessverre min erfaring, at journalister som regel ikke ønsker å forstå alt bestandig" skriver Normann til DinSide.

MYE PENGER: GoodleAdz vil ikke love noe, men i reklamemateriell som dette sies det at man kan tjene 100 dollar om dagen med fire til seks vervede medlemmer.  Foto: GoodleAdz reklamemateriell
MYE PENGER: GoodleAdz vil ikke love noe, men i reklamemateriell som dette sies det at man kan tjene 100 dollar om dagen med fire til seks vervede medlemmer. Foto: GoodleAdz reklamemateriell Vis mer


Hvor kommer overskuddet fra?

Et av hovedspørsmålene som ble reist i vår omtale av Goodle, var hvor overskuddet kommer fra. Medlemmene blir lovet å tjene penger på annonseproduktene de kjøper om de verver to nye kunder, altså i tillegg til pengene de kan tjene på å markedsføre for eksempel nettbutikken sin. Pengene kommer i form av en rabatt på annonsekjøpene, og om man er flink nok, vil denne rabatten overgå kjøpssummen. Dermed skal man sitte igjen med et overskudd, men hvordan blir dette overskuddet generert?

Normann svarer at en inntjening på 130 prosent aldri har blitt lovet medlemmene, slik DinSide skrev. Denne opplysningen skal komme fra en presentasjon som ikke har vært godkjent av selskapet. 130 prosent skal bare være et tak, altså det medlemmene maks kan tjene.

Videre skriver Normann at det ikke dreier seg om "betaling fra et overskudd", men en "fordeling av inntekter". Pengene som blir delt stammer fra omsetningen av "ad-credits" (reklamen folk kjøper) og etterhvert omsetningen fra andre Goodle-produkter, som ennå ikke er på plass. Normann understreker at det ikke vil bli utbetalt noe penger på dager når omsetningen ikke er god nok.

Medlemmene får også betalt for Goodle-reklame de selger selv, altså kunder de rekrutterer. Reklame som selges av disse kundene igjenfår man også penger for. Penger går altså oppover i systemet til dem som har rekruttert.

GoodleAdz tilbyr også kunder å bare være "en vanlig annonsør", og muligheten til å få rabatten ved å se på andres annonser minst 15 minutter per dag. Denne rabatten skal maks kunne bli 100 prosent av kjøpssummen.

MISFORNØYD: I en lang artikkel på GoodleNewz.com gjengir Helge Normann svarene til DinSide.  Foto: GoodleNewz.com
MISFORNØYD: I en lang artikkel på GoodleNewz.com gjengir Helge Normann svarene til DinSide. Foto: GoodleNewz.com Vis mer


Hvorfor kreves rekruttering?

For at man skal få ut penger av GoodleAdz, må man rekruttere minst to medlemmer. Normann formulerer det som å "levere minimum to salg til selskapet".

"Det er av juridiske årsaker nødvendig å knytte all utbetaling av inntekter i et direktesalgskonsept til konkrete resultater i form av salg og så videre, som medlemmet eller deltakeren har skapt" er Normanns svar på hvorfor det er slik.

Hvorfor kreves 100 dollar?

For å bli med på GoodleAdz må man kjøpe reklame for minst 100 dollar.

"Det er den minste pakken med ”credits” vi selger. Mer vanskelig enn det er dette ikke" svarer Normann.

Hvorfor kommer påstandene?

Helge Normann har tidligere møtt påstander om pyramidespill, da gjennom sitt selskap Green Globe. Også Jan Ernst Gabrielsen, som er involvert i Goodle og ble intervjuet i DinSides sak, har blitt anklaget for pyramidevirksomhet gjennom et opplegg hvor man selger gullmynter med kristne motiv.

Normann mener denne pressedekningen har vært "løgn".

"Svaret bør nå også for en annen journalist være opplagt: Fordi journalister i beste fall ikke forstår eller ønsker å forstå hva det er de skriver om" mener Normann.

Hvorfor ikke en pyramidesvindel?

Likevel mener altså både Hannemyr og Lotteritilsynet at Goodle-opplegget har klare likhetstrekk med ulovlige pyramidespill. Hannemyr mener i tillegg det kan dreie seg om en Ponzi-svindel.

Tror du Goodle er svindel? (Avsluttet)
Ja(93%) 1727
Nei(4%) 69
Usikker(4%) 69
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


"I GoodleAdz-konseptet så finnes det for det første ingen sikre løfter om utbetaling av noen form for inntekt eller fortjeneste. Alle og enhver deltaker (Advertising Partner) må først yte noe tilbake i form av blant annet salg av produkter og bruk av sin tid" svarer Goodle-sjefen.

Han understreker at det snart finnes flere Goodle-produkter enn GoodleAdz. Normann hevder også at de ikke er avhengige av nye kunder, kun en omsetning.

Advokat anbefaler endringer

I artikkelen hans på GoodleNewz.com tar Normann selvkritikk.

Her skriver han at de ikke har vært "strenge nok når det gjelder hva våre representanter kan si og lage av av eget presentasjonsmateriell". Dette skal ha ført til at folk har misforstått.

Han tar også selvkritikk for sine egne nettsider, og at informasjonen her ikke har vært "100 prosent perfekt" når det kommer til å forklare hvordan GoodleAdz faktisk fungerer. Dette skal endre seg fremover, blant annet på bakgrunn av samtaler med advokat.

"Basert på en nøye gjennomgang av våre websider og vårt totale konsept, så har [advokaten] nå anbefalt endel justeringer og forandringer" skriver Normann.

Gisle Hannemyr har ikke noe ønske om å kommentere Normanns påstander, da han føler han allerede har sagt det han har å si om saken.