Gonoré kan øke kreftrisikoen

Menn som har hatt gonoré har over dobbelt så stor risiko for å utvikle blærekreft, viser en ny studie.

Forskere fra Harvard School of Public Health har analysert data fra 286 menn med blærekreft. De fikk bekreftet en sammenheng mellom den seksuelt overførbare sykdommen gonoré og kreft. Totalt undersøkte forskerteamet detaljert helseinformasjon fra over 50.000 amerikanske menn.

I en artikkel i British Journal of Cancer, skriver de at betennelse som er forårsaket av gonoré kan være nøkkelen, melder BBC News.

Feil kondombruk øker risikoen for kjønnssykdommer. Les mer her:

- Tidligere har to studier funnet en sammenheng mellom gonoré og blærekreft hos menn, sier Dominique Michaud, assisterende professor i epidemiologi og førsteforfatter av studien.

I disse studiene ble imidlertid informasjonen om gonoré samlet inn etter at de hadde fått kreftdiagnosen, legger professoren til - noe som kan gi villedende resultater.

I denne studien hadde deltakerne all informasjon om gonoré tilgjengelig før studien startet.

- Gonoré er en infeksjon som ofte kommer tilbake og forårsaker lokal betennelse og symptomer som dårligere tømming av blæra. Selve betennelsen eller de symptomene man kan få kan være med på å bidra til utviklingen av blærekreft, forklarer Michaud.

Funnene støttes også av norske eksperter.

- Overbevisende

- Vi har lenge visst at gonoré kan lage forsnevringer i urinrøret slik at det kan bli vanskelig å få tømt blæra. Hvis man ikke får tømt blæra skikkelig over lang tid, kan det føre til blærekreft, sier Per Lundmo, urologiprofessor ved St. Olavs Hospital.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener studien er interessant.

- Tallene virker overbevisende, og det at den er prospektiv, nemlig at en på forhånd hadde registrert hvem som hadde hatt gonoré, er bra. Dette kan selvsagt bety at en del av blærekrefttilfellene i Norge kan skyldes gonoré, sier Lundmo.

Studieresultatene støttes også av den medisinske direktøren ved Kreftforskning i Storbritannia.

- Denne studien styrker den antatte sammenhengen mellom infeksjon av gonorébakterien og blærekreft hos menn, sier professor John Toy. Han etterlyser likevel mer forskning.

Ifølge Lundmo er det andre årsaker til blærekreft som bekymrer han mer.

- I den vestlige verden er det som oftest tobakkbruk som fører til blærekreft. Røyking er mye farligere enn gonoré i så måte, sier Lundmo.

Gonoré er nå en sjelden sykdom i Norge. Det meldes om lag 250 tilfeller av gonoré årlig, ifølge Folkehelseinstituttet. Sykdommen var imidlertid hyppig for noen år siden, med nær 15.000 tilfeller per år på 70-tallet. Omtrent 5 % av menn og 50 % av kvinner som smittes, får ikke symptomer. Les mer på lommelegen:

Her er oversikten over de vanligste kjønnssykdommene: