Gode tider for snusfornuft

LYSERE TIDER: Du blir verken arbeidsledig eller boligmillionær de neste par årene. I hvert fall hvis vi skal tro på Finansnæringens Hovedorganisasjon. Men pass deg for høy boliggjeld. Renta skal opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppmuntret av at den økonomiske situasjonen er i ferd med å snu i både USA og Japan spår Finansnæringens Hovedorganisasjon(FNH) at vi vil se et lys i enden av tunnelen også her i landet.

Rentenedgangen i år har allerede satt fart på den forbruksglade yngre delen av befolkningen. Det har igjen sparket i gang produksjonen. Hele 2,5 prosent forventes bruttonasjonalproduktet å vokse i 2004, mot dette årets anslåtte 0,9 prosent.

Jokeren på Stortinget

Direktør Alf Hageler benyttet gårsdagens pressekonferanse til noen formanende ord til Stortinget.

- Dersom Stortinget tolker handlingsregelen for bruk av oljepenger slik at vi får en ekspansiv finanspolitikk på toppen av dagens ekspansive pengepolitikk, vil det være som å helle bensin på et bål, mente han. Hageler fortsatte med å poengtere at norsk finanspolitikk, til tross for at den går under det håpefulle navnet motkonjunkturpolitikk, ofte bare forsterker tendenser som allerede er i økonomien.

Du beholder jobben


Om framtidsutsiktene til FNH slår til er i hvert fall jobben din trygg - med mindre du er blant de uheldige få i industrien som fortsatt skal miste jobben i løpet av året. FNH mener at store deler av industrien vil fortsette å tape markedsandeler i umiddelbar fremtid, og at nedgangen i fastlandsbedriftenes investeringer vil fortsette også i år.

Et stykke ut i 2004 vil vi begynne å se en nedgang i arbeidsledigheten fra dagens nivå (4,7 prosent av arbeidsstyrken), og den gjennomsnittlige arbeidsledigheten for neste år blir 4,4 prosent. Suksessen vil bli gjentatt neste år, da ledigheten forventes å synke til 4,2 prosent.

Boligprisene

Et tryggere arbeidsmarked kan gi økte boligpriser, (les våre artikler Renta styrer ikke prisene og Krakk i boligmarkedet?). Men FNH tror likevel ikke på noen ny boom i boligmarkedet.

- Med en allerede høy gjeldsgrad i husholdningene og utsikter til at rentenivået vil ta seg opp igjen, tror vi ikke på noen sterk økning i boligprisene i tiden fremover, sier underdirektør Bjørn Harald Martinsen i FNH.

Renta og du

FNH tror på en rentenedgang på en halv prosent i løpet av høsten, men gir oss ingen grunn til å ta opp mer boliglån av den grunn. 3- måneders pengemarkedsrenten vil stige med over ett prosentpoeng til 4 prosent allerede neste år, og 5 prosent i 2005, er dommen.

Dette vil i så fall føre til at bokostnadene øker til over halvannen gang av det vi kan budsjettere med i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!