Gode råd til bankstreiketider

En streik og lockout i banksektoren vil trolig utløse tvungen lønnsnemnd etter kort tid. Men selv to-tre dager med arbeidskonflikt vil være vanskelige nok - og minne oss om hvor avhengige vi er av bankenes systemer.

Gode råd til bankstreiketider

  1. Dette er tvungen lønnsnemnd


Førstkommende mandag 12. juni tar Finansforbundet ut medlemmene i sparebankene tilknyttet Terra-gruppen i streik, etter at de ansatte i forsikringsbransjen har streiket siden 1. juni. Arbeidsgiverne svarer med å ta ut samtlige banker i lockout. Trykk her og les mer om dialogen mellom partene denne uken.

- En konflikt i banksektoren innebærer i realiteten umiddelbar stans i det aller meste av banktjenester og betalingsformidling. De aller fleste banker vil være stengt. Det vil føre til problemer med å betale regninger, få tak i kontanter og betjene lån, både for private og næringsdrivende, skriver Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) nøkternt på sine nettsider.


Norge nede

Norge ligger så godt som nede for telling så lenge en konflikt i banksektoren varer. Det er imidlertid nettopp de sterke virkningene av en slik konflikt som taler for at Stortinget trolig vil gripe inn og etter relativt kort tid vedta tvungen lønnsnemnd, fordi konflikten setter liv, helse og personlig sikkerhet i fare for hele eller deler av befolkningen.

- Det er vanskelig å forestille seg at en streik kan vare i mange dager med de store konsekvensene den umiddelbart vil få når betalingssystemene stenges, sier Preben Sandborg Røe, informasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon til DinSide.

La derfor muligheten for at streiken blir kortvarig danne bakteppet, mens du forbereder deg til bankstreik fra mandag. Her er de viktigste endringene du vil merke.

Ingen lønn

Hvis du har lønningsdag fra og med 12. juni eller senere, vil det ikke gå inn lønn eller andre innbetalinger på din lønnskonto siden all betalingsformidling rammes av konflikten. Dersom du er i utlandet og bruker debetkort, må du være oppmerksom på dette, i og med at du ikke har fått penger inn på konto.

Ingen nettbank

Det har blitt hevdet av enkelte at du kan få betalt regninger via nettbanken, selv om streiken skulle pågå i neste uke, hvis du går inn på nettbanken nå og legger regningen klar til den dagen den forfaller. Dette er ikke riktig.

- En betaling med forfallsdato under konflikten vil ikke bli effektuert før konflikten er over, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnBNOR til DinSide.

Med andre ord: Du bør sørge for at viktige regninger blir betalt i dag.

Kortene virker ikke

Betalingsterminalene i butikkene vil ikke fungere under arbeidskonflikten. Kredittkort og debetkort kan som hovedregel ikke benyttes i Norge, skriver FNH.

- Enkelte butikker og utsalgssteder har fremdeles såkalte "strykejern", eller offline avlesningsterminaler, i bruk. Disse vil fortsatt kunne brukes, er Informasjonssjef Stein Haakonsen i FNHs forklaring på bruken av ordene "som hovedregel" ovenfor.

I praksis betyr dette at verken debet- eller kredittkort vil kunne brukes som betalingsmiddel, og at kontanter blir den eneste betalingsformen man kan regne med under en arbeidskonflikt.

Kontanter kan imidlertid vise seg å være vanskelige å oppdrive.

Ingen minibank

Bankenes minibanker vil ikke fungere under arbeidskonflikten.

Ta fram sjekkheftet!

Stein Haakon-sen i FNH. Foto: FNH. Vis mer


Som svar på utfordringene med å skaffe nødvendig mat og drikke i en tid da de fleste har vent seg til å betale alt med kort, mener FNH at sjekkhefte kan være en reserveløsning ved presserende betalingsbehov.

- De fleste forretninger godtar fortsatt sjekk som betaling for varer og tjenester inntil kr 2.500, men vær forberedt på at det her kan være variasjoner, skriver FNH.

Alle som har et sjekkhefte fra åtti-tallet liggende på loftet, kan dermed børste støvet av det, og gå på shopping. Mye tyder imidlertid på at det ikke er så mange sjekkhefter igjen i landet.

- I 1996 ble det brukt 17,1 millioner sjekker i landet, mens antallet var sunket til 0,8 millioner i fjor, forteller Haakonsen, som også opplyser at det i dag først og fremst er næringsdrivende som bruker sjekker.


Hva skal vi gjøre?

"Ta ut kontanter til daglig bruk for noen dager framover. Vær forsiktig med å bære rundt på større kontantbeløp. De som planlegger større kjøp bør vurdere å gjøre dette før 12. juni eller utsette det til streiken er over", er FNHs praktiske råd i situasjonen, og understreker den høye risikoen ved å ta med større kontantbeløp i lommeboken eller oppbevart andre steder.