Gode råd for jobbsøkere

Og unngå disse tabbene når du er på jobbjakt.

Tilpass søknaden og CV-en til jobben du søker på. Foto: COLOUBOX
Tilpass søknaden og CV-en til jobben du søker på. Foto: COLOUBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Januar er ikke bare tiden for å gå i gang med nyttårsforsetter og trening. Svært mange arbeidstakere er dessuten på jakt etter ny jobb, noe tall fra Finn.no kan bekrefte.

Aldri før har så mange vært innom deres jobbsider som mandag denne uken.

– Januar er gjerne den måneden med høyest aktivitet på jobbsidene våre. Vi merker alltid høy aktivitet etter de store feriene. I tillegg er dette typiske rekrutteringsperioder for arbeidsgivere, som legger ut nye stillinger på markedet, sier Henrik Faller, kommunikasjonsrådgiver i FINN i en pressemelding.

Er du blant dem som jakter på ny jobb på nyåret? Vi har samlet noen tips om hvordan man bør gå frem for å kapre en ny jobb - og hvilke tabber du bør unngå.

Finner du ikke en relevant jobb å søke på, kan det kanskje lønne seg å prøve denne tjenesten.

Færre jobber

Ikke bare er mange på jobbjakt i disse dager, etter alt å dømme er antallet ledige stillinger også på vei nedover.

– Vi har hatt en jevn økning i ledigheten siden i sommer, og selv om økningen i desember er lavere enn i november forventer vi at ledigheten vil fortsette å øke i 2014, uttalte arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i NAV i en pressemelding 20. desember.

Skal du søke jobb, lønner det seg altså å stille forberedt. Da er punkt nummer én en god søknad.

Thor Bendik Weider i Manpower. Foto: MANPOWER
Thor Bendik Weider i Manpower. Foto: MANPOWER Vis mer


Få frem hvem du er

Du bør skrive en kort og konsis søknad som ikke er masseprodusert, men tilpasset stillingen du søker på.

– Målet med en søknad er å komme til et intervju, slik at man som jobbsøker kan få presentert seg selv på en fullstendig måte. Husk at alle arbeidsgivere ser etter mer enn formelle kvalifikasjoner. På et eller annet vis gjelder det å få vist frem personligheten sin, og ikke minst motivasjonen for akkurat den stillingen man søker, sier Thor Bendik Weider, konserndirektør i Manpower til DinSide.

Weider påpeker at man må regne med at de man konkurrerer med om jobben, er minst like godt kvalifisert som en selv. Trikset med en søknad er dermed å få frem personlig egnethet og motivasjon for at nettopp du skal bli plukket ut av bunken.

– Tommelfingerregel er dermed: CV for formalia og kompetanse, søknad for personlighet og motivasjon, sier Weider, og legger til at man bør styre unna bruk av humor, ironi og sarkasmer som virkemidler i en søknad.

– Man vet ikke hvem det er som skal vurdere søknaden, og hvordan slike virkemidler vil fungere. Vær seriøs uten å bli pompøs, råder Weider.

Skreddersy CV-en

Også CV-en bør være ryddig. Også her bør du spisse kvalifikasjonene dine utfra hva bedriften spør etter til den aktuelle stillingen. CV-en må være oversiktlig og lett å lese, og du bør sortere arbeidserfaring og utdanning hver for seg med nyeste erfaring først.

- Husk også å lage et felt for nøkkelkvalifikasjoner på CV-en. Det kan benyttes til å få vist både motivasjon og personlig egnethet, sier Thor Weider i Manpower.

Det er også verdt å merke seg at tillitsverv kan løfte en CV. Relevant erfaring fra slike verv bør derfor føres opp på CV-en.

Sjekk også om du bør rydde opp på sosiale medier før du sender avgårde søknad og CV, hvis ikke kan et enkelt google-søk fort koste deg jobben.

Typiske jobbsøkertabber

Har du blitt invitert til jobbintervju, er det enkelte ting du bør unngå å gjøre om du vil at jobben skal bli din.

En god start er å ikke komme for sent til intervjuet.

– Det inngir ikke tillit at man kommer for sent ved første anledning, påpeker Weider.

Naturlig nok er det også viktig å stille forberedt. Tenk gjennom hvilke spørsmål du vil få, og spørsmål du ønsker å stille bedriften. Og husk at intervjuet handler om å bevise hvorfor arbeidsgiveren skal ansette nettopp deg.

Det er heller ikke bra å være for selvsikker eller arrogant i et intervju, ei heller det motsatte.

– Det tar seg dårlig ut ikke å huske navnet på intervjuer eller på firmaet man skal jobbe for. Man kan også regne med å få spørsmål om hvorfor man er den rette for stillingen, da passer det dårlig å svare "vet ikke", sier Weider, som også anbefaler å kle seg for intervjuet.

– Man bør unngå flekkete og krøllete klær. Lukt kan ha både positiv og negativ effekt på førsteinntrykket, og en røyk rett før intervjuet bør derfor unngås. For mye parfyme er heller ikke bra.

Og sist, men ikke minst: Tyggegummi og snus holder man unna jobbintervjuet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!