God tur til utlandet

Nye sikkerhetsregler gjør det vanskeligere å få med alt du trenger til flyreisen. Her er ti tips for en bedre utenlandsreise:

Etter de siste terrorforsøkene i London har internasjonale flyplasser nå strammet inn enda mer på sikkerhetsreglene. Fra nå av blir det vanskeligere å få med seg flere gjenstander som tidligere har vært tillatt i håndbagasjen. De nye sikkerhetsreglene gjelder i første omgang reiser fra London og USA.

Viktige medisiner, astmaspray og andre hjelpemidler kan nå bli utsatt for et kritisk blikk i sikkerhetskontrollen, og i verste tilfelle kan du bli bedt om å levere fra deg helt nødvendige gjenstander.

Er du bekymret før neste utenlandstur? Her er tipsene for en tryggere - og enklere flyreise:

1) Kom i god tid
Høyere sikkerhet betyr lange køer og mange mennesker. Om du kommer i god tid til flyplassen, slipper du mye stress.

2) Behold pilleesken
Dersom du er avhengig av medisiner, bør du oppbevare dem i original emballasje med ditt navn på etiketten. Da blir det lettere å få ta dem med ombord i håndbagasjen.

3) Ta med resept
- Nødvendige medikamenter, som for eksempel en astmainhalator vil bli akseptert ombord på flyet. Men husk at reseptpliktige medisiner skal være merket med ditt navn, og om du i tillegg tar med resepten, vil det bli enda enklere i sikkerhetskontrollen, er beskjeden fra kundesenteret til British Airways i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4) Lett tilgjengelig
Oppbevar medisiner lett tilgjengelig i håndbagasjen slik at de raskt kan tas frem og godkjennes ved en sikkerhetskontroll.

5) Be om hjelp
Dersom du blir dårlig på en flyplass eller i flyet, si straks ifra til personalet. De har opplæring i medisinsk hjelp, og kan eventuelt finne en lege ved alvorlig sykdom.

6) Ta med reservebriller
Om du bruker kontaktlinser, kan du regne med at linsevæske eller linser blir inndratt i sikkerhetskontrollen. Ta med reservebriller i håndbagasjen og la det dyre brillefutteralet bli igjen hjemme.

7) Drikk vann
All slags flytende væske kan bli konfiskert i sikkerhetskontrollen. Derfor bør du drikke godt med vann på forhånd, husk også å fylle på med væske underveis på flyplassen og i flyet.

8) Lovlig morsmelk
Morsmelk på flaske skal i utgangspunktet få være med om bord i flyet. Men husk at du selv kan bli bedt om å smake på innholdet i flasken i sikkerhetskontrollen. Noen flyselskaper aksepterer foreløpig ingen flytende væsker i håndbagasjen, men det vil fortsatt være salg av drikkevarer inne på flyet.

9) Ta med tålmodighet
Det er ikke de ansattes feil at ting går tregt på flyplassen. Ta med aviser, blader og en stor dose tålmodighet (Men husk at også lesestoff kan bli konfiskert, pakk heller boken i den innsjekkede bagasjen).

10) Kjenn deg selv
Om helsen er skrøpelig, kan det være lurt å utsette reiser som ikke er helt nødvendige. Om du ikke er i stand til å vente i lange køer på flyplassen, bør du heller vurdere om du kan ta reisen når flyselskapene har fått gode rutiner for de nye sikkerhetskravene.

Les også saken: Bli kvitt flyskrekken

 

Mozon.no, 15.08.2006