God søvn gir god morgen

Er du sur og gretten om morgenen? Kanskje du bare trenger bedre søvn?

Publisert
Sist oppdatert

Er du blant gutta som kan glemme å snakke til kjæresten din om morgenen? Som får slengt kaffe i trynet hvis du spør om hun er sur? Som egentlig vil ligge i senga til hun har gått på jobb?

Da kan det være greit å få med seg dette: Kvinner er faktisk mer morgengretne enn menn. Og ikke nok med det! De er morgengretne lenger enn menn også.

Fint med vintertid
Denne uken kan det hende hun blir blidere om morgenen. De fleste kvinnene, 41 prosent, gir nemlig dårlig søvn skylden for de sure minene. En time ekstra søvn om morgenen, kan altså være fint.

- Når vi går fra sommertid til vintertid takler vi dette veldig bra, sier søvnspesialist Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.

Les mer om søvnen vår i forhold til vintertid her:

Hvor mye søvn vi trenger, er individuelt.

- Noen kan klare seg med svært lite, mens andre må ha ekstremt mye søvn. De fleste voksne sover mellom syv-åtte timer om natten. Sover man svært lenge, typisk 12-14 timer, kalles dette gjerne hypersomni, sier Pallesen.

Sover dårlig
Det er britiske Sleep Council som har stått for undersøkelsen om morgengretne kvinner. Blant de 2105 deltakerne, sa 24 prosent av mennene at de aldri var morgengretne, mens bare 14 prosent av kvinnene sa det samme.

Synes du en halvtime med sure miner er nok om morgenen? Da får du passe deg: 13 prosent av kvinnene er morgengretne i opptil fire timer!

Mens 15 prosent av mennene sover godt hele uka, er det bare ni prosent av kvinnene som sover like godt.

En av fem sier at de aldri får en god natts søvn.

Mørke morgener
I tillegg sier 24 prosent at stress og bekymringer er grunnen til at de er morgengretne, mens 15 prosent sier det skyldes at de må ut av den koselige, varme sengen.

Det siste blir et større problem jo lenger ut på høsten vi kommer.

- Det er selvsagt et problem at det blir mørkere om morgenen om vinteren, noe som gjør at det blir vanskeligere å stå opp fordi lys er viktig for å stille døgnrytme, sier Eldbjørg Fiske, stipendiat ved neurovitenskapelig forskningsgruppe, Haukeland Sykehus.

Det hjelper ikke at mange må gjøre husarbeid om morgenen. Skal vi tro 28 prosent av kvinnene og fem prosent av mennene, er dette grunnen til de sure tankene om morgenen. Å lage frokost, hjelpe ungene, sjekke e-mail og sminke seg gjør mange kvinner gretne.

Menn har ikke like mange morgenrutiner: 17 prosent av dem bruker bare ti minutter på å komme seg ut.

Kjønnene har ulike måter å falle i søvn på. Kvinner liker å lese (57%), ta et varmt bad (28%) eller ta en sovepille (7%) for søvnens skyld. Menn, derimot, bruker gjerne sex (19%) eller alkohol (18%) som sovemiddel.

- For å hjelpe personer med søvnproblemer og for å forhindre at dette oppstår, er det utarbeidet en del søvnhygieneråd. De blir delt inn i forhold til hvordan søvnen blir styrt, sier Fiske.

Les disse her:

 

Mozon.no, 30.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer