God søvn for skolebarna

60.000 6-åringer har sin første skoledag denne uken. Her er tips for å snu sommerens døgnrytme og få gode søvnrutiner for ungene.

Skolestart er en spennende begivenhet for de fleste norske skolebarn. Men med lang sommerferie bak seg, der venner og familie har kost seg til langt på natt, er det gjerne vanskelig å få poden til å slukne på kvelden. Barnelege Bente Kvenshagen ved barneavdelingen på Sykehuset Østfold, har gode råd til foreldre som sliter.

- Først og fremst er jeg helt uenig med dem som mener at ungene ikke kan nyte sommernettene og være lengre oppe i ferien. Barn må også kunne nyte at ferie er annerledes enn hverdag, og lyse, lange, fine kvelder er livskvalitet.Det er på tide med mer positiv tekning rundt oppdragelse. Det aller beste rådet mitt er å bruke sunn fornuft, og etablere faste holdepunkter når hverdagen kommer, sier Kvenshagen til Mozon.no

Hun understreker at det kan være vanskelig å snu rytmen igjen, men har likevel noen råd som kan være til hjelp.

- Det er svært viktig å ha faste leggetider og stå-opp tider når ungene begynner på skolen. Etter et avtalt tidspunkt bør foreldrene ikke tillate andre aktiviteter enn seng og søvn. Dersom ungene ikke sovner, får de telle sauer, sier hun.

Her er 10 andre gode råd for bedre søvn.

Kosthold påvirker
Kvenshagen understreker at foreldre bør finne ut av barnets søvnmønster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Unger er som oss voksne, noen trenger 10 timer søvn. Noen mer, andre mindre. En dårlig natts søvn skader ingen, men resultatet kan bli sure og uopplagte barn. Er ungene vanskelige å få opp om morgenen, og trøtte i løpet av dagen, bør de kanskje til køys tidligere, sier hun.

Kosthold og mengden fysisk aktivitet kan også være avgjørende for barnets søvnmønster.

- Ikke dytt ungene full av mat med lettfordøyelige karbohydrater som boller, syltetøy og loff. Det påvirker blodsukkernivået, og barna blir mer rastløse og aktive. Sunn matpakke er også lurt. Gi dem et lett, men sunt måltid på kveldstid, slik at de ikke ligger våken med rumlende mage, sier hun.

Dårlig tilbud
Louise Kårikstad, Nestleder i Foreningen for Søvnsykdommer bekrefter at det er mange foreldre som sliter med barn som sover dårlig. I noen tilfelle kan dette være et svært alvorlig problem.

- Minst fem prosent av alle barn lider av alvorlige søvnsykdommer, som krever utredning og behandling. Både barneleger, nevrologer, skoleleger og kommunenes PP-tjeneste mangler kunnskap. Det fører til elendig diagnostisering og store problemer med å komme til utredning og dermed få behandling, sier hun.

Ventetiden for å slippe til ved et søvnlaboratorium er rundt ett og et halvt år for barn og ungdom.

- Mangelfull skolegang, depresjoner og veksthemming er noen av følgene for unge med søvnsykdommer, avslutter hun.

 

Mozon.no, 22.08.2006