God pensjon? Da må du spare

Men ekspertene er ikke helt enige om veien til målet.

<strong>Sparer:</strong> Silje Sandmæl vil ha råd til å reise og nyte fritiden hun får som pensjonist. Foto: DNB
Sparer: Silje Sandmæl vil ha råd til å reise og nyte fritiden hun får som pensjonist. Foto: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pensjon er et tema alle må forholde seg til før eller siden. Og det er ingenting å vente med, skal vi tro ekspertene.

– Punkt èn er å skaffe seg oversikt, sier Jørund Vandvik, administrerende direktør i Nordea Liv. For å vurdere behovet for egen sparing må du først vite hva du allerede får gjennom folketrygden og arbeidsgiver.

Les også: Slik sjekker du pensjonen din

Sparing er nøkkelen

Nye opptjeningsregler for alderspensjon fra folketrygden, medfører større behov for egen sparing.

Men det er mange måter å spare på, og ekspertene er forsiktige med å si hva som er riktig og galt.

Pensjonsekspert og jurist Alexandra Plahte lister opp flere ting man bør tenke på ved valg av spareform:

 • Tidshorisont for sparingen
 • Risikovilje og -evne
 • Behov for likviditet underveis
 • Skattemessige sider ved valg av spareform

Flere av ekspertene nevner nedbetaling av boliglån som en av flere kilder til sparing. Renter spart er penger tjent. Vandvik i Nordea Liv er riktignok skeptisk til å ha eiendom som eneste sparekilde:

– Vi ser at mange pensjonister selger villaen, for så å flytte inn i like dyre leiligheter. Da er det ikke noe overskuddskapital igjen å leve av, påpeker han.

Les også: Sparetipset ekspertene er enige om

Anbefaler automatisk trekk

– Det er viktig med automatikk i sparingen. Når muligheten til å spare i BSU opphører ved 33 år, er det en god anledning til å gå rett over på pensjonssparing, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Selv begynte hun med pensjonssparing allerede i slutten av 20-årene og hun har valgt pensjonsspareprodukter som er 100 prosent aksjebaserte.

– Med lang tidshorisont på sparingen kan man godt ta litt risiko, sier hun.

Les også: Bli millionær med pensjonssparing

Uenighet om individuell pensjonssparing (IPS)

Dette er IPS:

 • Med IPS kan du spare inntil 15.000 kr i året til egen pensjon, og du får 28 % av sparebeløpet i skattefradrag.
 • Sparebeløpet er bundet frem til 67 års alder og forutsetter utbetaling over minst 10 år.
 • Det er verken formueskatt på sparebeløpet, eller skatt på avkastning i spareperioden.
 • I uttaksperioden skattes ubetalingen som vanlig pensjonsinntekt.
 • Det er som regel innskudds- og forvaltningsgebyrer knyttet til spareavtalene. Sjekk tilbudet fra de ulike tilbyderne før du velger, over en 30-40 års spareperiode kan dette gi store utslag.
 • IPS passer ikke for pensjonister som forventer høy pensjonsinntekt og toppskatt på denne. Skattefordelen vil da ikke veie opp beskatningen ved uttak.
 • IPS passer best som langsiktig sparing og det anbefales derfor ikke å starte IPS sparing etter fylte 55 år.


Sandmæl i DNB har valgt en kombinasjon av IPS med plasseringer som er mer likvide. Vandvik i Nordea Liv forteller at han har valgt IPS fordi det er et godt produkt også skattemessig. Torun Wahl, administrerende direktør i KLP Bedriftspensjon, gjør stikk motsatt og har helt bevisst ikke valgt IPS.

– Det er mer fleksibelt å spare i et fond som ikke er bundet til 67 års alder, sier hun. I tillegg til å sikre en god og stabil avkastning, er Wahl opptatt av at pensjonssparemidlene forvaltes på en etisk forsvarlig måte. Selv har hun valgt et av KLP’s indeksfond med kombinasjon av aksje- og renteplasseringer.

– Det er viktig at fondet jeg investerer i har en tydelig etisk profil. Det er fint om jeg kan bidra til en bedre verden gjennom min pensjonssparing, avslutter hun.

Tåler du inntektsbortfall?

Alexandra Plahte er bekymret over alle de som feilaktig tror de har dekning ved uførhet gjennom jobben. Hun råder derfor at man tenker lengre enn alderspensjon når man tar en gjennomgang av økonomien.

– Like viktig som spare til pensjonisttilværelsen, er å tenke på hva som skjer ved uførhet eller død i morgen, sier Plahte. Riktignok har en del arbeidstakere også dekninger ved uførhet og død gjennom jobben, men det gjelder slett ikke alle. Hva har du av dekninger dersom uhellet skulle være ute? Selv har hun og ektemannen har satt opp en oversikt over hvor mye penger de vil trenge dersom en av dem skulle bli ufør eller gå bort.

Gir ikke arbeidsgivers pensjons- og forsikringsordninger store nok utbetalinger til å dekke dine økonomiske forpliktelser? Da bør du supplere med private gjelds- eller livsforsikringer.

Les også: Den aller viktigste forsikringen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer