Sterk krone gjør blant annet grensehandelen billig.  Foto: COLOURBOX/DINSIDE
Sterk krone gjør blant annet grensehandelen billig. Foto: COLOURBOX/DINSIDEVis mer

God kronekurs gir mer for pengene i sommer

Sterk norsk krone kan gjøre sommeren ekstra hyggelig.

Sterk norsk krone kommer som bestilt for ferieglade nordmenn.

Denne sommeren ser det ut til at vi får mer for pengene enn på lenge, både på ferieturen, på handleturen over grensen eller når vi handler fra utenlandske nettbutikker.

Sammenliknet med samme tid i fjor, er den norske kronen mer verdt både i USA, Storbritannia, Danmark og eurolandene.

Svenskekronen er noen øre dyrere enn i fjor, men fortsatt veldig billig. Det viser nye valutatall fra Norges Bank.

God kronekurs gir mer for pengene i sommer


Billig svenskehandel

En svensk hundrelapp er cirka 1 krone dyrere i år enn på samme tid i fjor. Men fortsatt slipper du unna med å betale 85,22 norske kroner for en svensk hundrelapp, altså et godt stykke under snittet de siste årene.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn grensehandlet for 10,5 milliarder kroner i fjor, og det store flertallet av disse kronene ble brukt hos våre svenske naboer. Billige nabokroner gjør det attraktivt å handle i Sverige, men du må passe på så du ikke gjør handleturen dyrere enn nødvendig.

Først og fremst må du passe på å betale i svenske kroner. Rådet gjelder ikke bare over grensen til Sverige, men uansett hvor du handler i utlandet. Når du betaler med kort, skal du alltid velge å betale i lokal valuta, selv om butikkmedarbeideren prøver å få deg til å betale i norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere råd finner du her: Seks råd som gjør svenskehandelen billigere

Gunstig netthandel

Er du glad i handle på nettet, er god kronekurs ekstra viktig. Den omtalte, utskjelte 200-kronersgrensen gjør at de fleste varer er toll- og momsfrie, dersom de koster under 200 kroner når de ankommer tollen i Norge.

La oss si at du kjøper en vare fra en britisk nettbutikk til 20 pund. Med dagens kronekurs ender varen på godt under 200 kroner, og du slipper bekymre deg for moms og fortollingsgebyr. Gjennomsnittlig på 2000-tallet har pundet kostet langt over 11 kroner, noe som ville påført en vare til denne prisen betydelige merkostnader, som følge av 200-grensen.

Når du handler fra utenlandske nettsider bør du uansett ha litt slingringsmonn, om du ønsker å holde deg under 200-grensen. Det tar ofte lang tid fra en vare sendes fra utlandet til den ankommer Norge, og på den tiden kan kursen endre seg. Dette ga mange nordmenn trøbbel så sent som i fjor høst.

Husk at det er Tollvesenet omregningskurser som gjelder når varen ankommer landet.

Billig sydentur

Mange nordmenn skal nok tilbringe ferien på en eller annen solrik øy i Europa, og da er en lav eurokurs kjærkommen. Euroen koster nå bare 7,84 norske kroner, noe som historisk sett er en svært gunstig kurs.

Danskekronen er også billig. Stor sett på 2000-tallet har en dansk hundrelapp kostet over 108 norske kroner. I perioder har den vært betydelig høyere enn dette, ifølge sentralbankens valutastatistikk. Nå står kursen i cirka 105 kroner, noe som skulle bidra til en hyggelig ferie i deilige Danmark.

Les også vår ferske test av Legolands tilbud til opplevelseshungrige familier.