Glutenfrie varer får stadig større hylleplass i matbutikkene, og blir vanligere på restauranter. Foto: Colourbox.com
Glutenfrie varer får stadig større hylleplass i matbutikkene, og blir vanligere på restauranter. Foto: Colourbox.comVis mer

Glutenfri mat er blitt populært

Kan føre til bedre tilbud og hyggeligere priser.

Glutenfri mat ser ut til å bli stadig mer populært, også blant personer som tåler å spise mat med gluten. Da amerikanske kokker skulle liste opp hvilke mattrender de hadde mest tro på i 2011, var glutenfri mat listet opp som en av de aller største trendene på amerikanske restauranter (se listen her i pdf-format)

Vanligvis er det personer med cøliaki eller glutenallergi som har forsynt seg med glutenfri mat i matbutikkene, men nå er det altså mange som ikke trenger denne dietten som velger glutenfritt.

Ifølge svenske Aftonbladet er det mange som velger glutenfritt fordi de ønsker en diett uten hvetemel. Derfor velger de bort eller erstatter matvarer som vanligvis inneholder mye hvetemel, slik som brød og pasta.

LES OGSÅ: Gladnyhet for 50.000 nordmenn

- Presser prisene

At flere personer spiser glutenfritt bør være gode nyheter for cøliakere. Vanligvis koster glutenfri mat betydelig mer enn det vanlige alternativet, og økt interesse kan føre til bedre tilgjengelighet og lavere priser.

En pristest gjort av DinSide for en stund tilbake, illustrerte hvor stor prisforskjellen egentlig er. Der kom det frem at en pakke glutenfritt knekkebrød fra Wasa koster vanvittige 133 prosent mer enn alternativet med gluten, i vanlige dagligvarebutikker.

- Økt konkurranse presser prisene, noe som er viktig med tanke på hvor dyre glutenfrie produkter er i dag. Så rent økonomisk drar vi nytte av denne trenden, sier Eva Bengtsson i Svenska Celiakiförbundet, til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CØLIAKI: Slik vet du om du kan være allergisk

Matkjedene satser på glutenfritt

Knut H. Peterson, daglig leder i Norges cøliakiforening, håper også at glutenfri kost blir mer vanlig.

- Vi ser at kjedene satser mer på glutenfri mat. Og når omsetningen og interessen øker, blir det mer konkurranse i markedet, sier Peterson til DinSide.

Peterson forklarer at Cøliakiforeningen hele tiden arbeider for at glutenfrie alternativer skal bli mer tilgjengelig.

- Vår hovedoppgave er å jobbe inn mot at miljøer som skolekantiner, sykehus, restauranter og andre steder skal ha glutenfrie alternativ. Og det budskapet synes jeg vi når stadig mer frem med, sier Peterson.

Ikke nødvendigvis sunnere?

Den norske cøliakiforeningen vil ikke gå ut og påstå at glutenfri mat er så mye sunnere enn vanlig mat.


- Vi kan ikke påstå at maten er sunnere, for de aller fleste ingrediensene er i utgangspunktet de samme.

Han forteller at det er ingenting som tilsier at restauranter og andre steder likevel ikke skal velge glutenfritt som hovedalternativ.

- Å velge glutenfritt forringer ikke smaken på produktene. I utlandet er det ikke alltid så vanlig å bruke hvetemel som det er i Norge. Det handler om å bruke alternativer, og vi vet at mange restauranter bevisst bruker andre typer mel, også i Norge, sier han.

Andre typer mel kan for eksempel være laget av mais eller poteter.