Glukosamin motvirker leddgikt

Kosttilskuddet og legemiddelet glukosamin bremser utviklingen av revmatisme eller leddgikt, viser en oppsiktsvekkende studie. Dagens revmatismemidler lindrer bare plager og har bivirkninger.

Pasienter med gikt bruker ofte mye betennelsesdempende og smertestillende midler. Disse lindrer symptomene, men bremser ikke sykdomsutviklingen. Nå viser det seg at glukosamin kan bli det første medikamentet som kan gjøre nettopp det, og uten vesentlige bivirkninger.

En studie fra Belgia viser at glukosamin, som i flere land selges som kosttilskudd, bremser sykdomsutviklingen ved slitasjegikt, såkalt osteoartritt. I studien ble 212 personer med gikt i knærne behandlet med glukosaminsulfat. Pasientene ble fulgt over tre år, og det ble tatt digitale røntgenbilder av knærne for å dokumentere resultatene. Halvparten av pasientene fikk glukosaminsulfat, den andre halvparten fikk placebo eller narrepiller.

De som tok glukosamin ble bedre også når det gjaldt smerter og stive ledd. De som tok placebo, ble verre i løpet av det tre årene. Resultatene er publisert i The Lancet.

- Vi har pasienter som bruker glukosamin, og har god erfaring med middelet, sier lege Bernt Rognlien, leder for Balder-klinikken i Oslo og tilknyttet mozon.no

Byggestein for brusk
Også andre studier viser at glukosamin både er betennelsesdempende og medvirker til å gjenoppbygge brusk, men man forstår ikke de biologiske mekanismene for dette. Kroppen benytter glukosamin i oppbyggingen av proteoglykaner, proteinet som gjør leddbrusken slitesterk. Tanken med å tilføre glukosamin gjennom kosten, er at dette kunne gi kroppen et tilskudd av byggesteiner for nydannelse av brusk. Men det har vært tvil som glukosamintabletter kunne absorberes og omsettes til nytte for de biologiske prosessene som pågår i leddene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en lederartikkel skriver The Lancet at den belgiske studien radikalt kan forandre langtidsbehandlingen og dermed situasjonen for de som er rammet av gikt. Hittil har man ikke hatt legemidler som har kunnet bremse sykdomsutviklingen.

- Selv om virkningen ikke er så stor, er den positiv. Glukosamin kan derfor bli viktig i framtidig behandling, heter det.

På registreringsfritak
Glukosamin regnes i Norge som et legemiddel. Foreløpig finnes det ingen godkjente glukosaminpreparater på det norske markedet. Ønsker en pasient å prøve det, må legen skrive en søknad og middelet må importeres av pasienten eller via et apotek. Rognlien opplyser at flere sentrumsapotek i Oslo har glukosamin på lager.

I USA og England selges glukosamin som kosttilskudd gjennom helsekostforretninger, under navn som chondroitin, glocosamin og det syntetiske glucosamine-sulfat. Internasjonalt vil den nye studien føre til debatt om kosttilskudd. For giktpasienter vil det bli viktig å vite om glukosamin som de kjøper i helsekostbutikken, inneholder en virksom variant av glukosamin. I tillegg vil mengden virksomt stoff være viktig. I studien ble det brukt rent glukosaminsulfat, som kan være forskjellig fra de preparatene som selges som kosttilskudd.

Mozon.no, sist oppdatert 30.01.2001