Glem vitaminer mot kreft

Tror du at vitaminene du tar beskytter deg mot kreft? Da tar du feil.

Vi hører fra mange hold at det både er sunt og viktig å ta kosttilskudd og fyller på vitaminlagrene våre for å unngå sykdom.

Nå viser imidlertid en ny studie at tilskudd av kalsium og vitamin D ikke reduserer risikoen for brystkreft. Og dette er, i følge ekspertene, nok en forsikring om at visse vitaminer ikke beskytter mot kreft, skriver nettstedet MSNBC.

- Det er ingen vitaminer eller mineraler som har bevist at de kan redusere risikoen for kreft, sier Eric Jacobs ved den amerikanske kreftforeningen, American Cancer Society, som er spesialist på vitaminer.

Mange andre leger anbefaler imidlertid daglig tilskudd av vitaminer for å beskytte helsa. Noen påstår at tilskudd av visse vitaminer kan beskytte mot kreft, så lenge det tas i riktige doser.

- Jeg tror det er essensielt å finne den optimale dosen av viktige næringsstoffer, sier Dr. Walter Willett ved Harvard School of Public Health.

Men nå ser det ut til at flere og flere eksperter heller mot at vitaminer ikke beskytter mot kreft.

Mange studier
Forskere mente tidligere at tilskudd av vitamin E og betakaroten kunne redusere risikoen for lungekreft. En studie viser at personer som tar tilskudd av vitamin E har mindre risiko for å få lungekreft. En større studie viser imidlertid at tilskudd av alpha-tocopherol (50 milligram), en form for E vitamin, ikke har noen effekt på lungekreft.

Andre eksperter går så langt som å si at vitaminer er helsefarlige.

Forskerne har også funnet ut at røykere over 18 år som tar tilskudd av betakaroten, en forløper for vitamin A, faktisk øker risikoen for å få lungekreft. Andre studier viser også at betakaroten ikke har noen effekt på lunge-, prostata- eller brystkreft hos ikke-røykere.

Det er heller ikke bevist at vitamin B2 og niacin (nikotinsyre) beskytter mot kreft, og tilskudd av selen reduserer ikke risikoen for hudkreft hos pasienter som tidligere har hatt sykdommen.

En studie publisert i aprilutgaven til tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute konkluderer med at lave doser med A vitamin-derivat ikke forebygger svulst i hode og nakke.

En annen studie på 36 000 kvinner som har vært gjennom overgangsalderen, viser at tilskudd av vitamin D og kalsium ikke reduserer risikoen for brystkreft.

Forskere hevder imidlertid at man ved forskjellige doser muligens kan se en effekt, og at man med noen vitaminer og tilskudd kan redusere risikoen for kreft på et stadium i livet men ikke ved andre. De sier også at det er behov for mer forskning.

I mellomtiden vil nok mange likevel mene at vitaminer kan bidra i kampen mot kreft, og fortsette å ta tilskudd.

- Men jeg tror flere trenger å forstå at det er flere måter å bekjempe sykdommen på, sier Lisa McRae som fikk diagnosen brystkreft i desember.

 

Mozon.no, 27.06.06