Fedon eller Atkins? Steinalderdietten eller pulverkurer? Ingen av delene, mener mange kostholdseksperter. Foto: 6PA/MAXPPP
Fedon eller Atkins? Steinalderdietten eller pulverkurer? Ingen av delene, mener mange kostholdseksperter. Foto: 6PA/MAXPPPVis mer

Glem slankekurene

Det vil ikke gi varig vekttap.

Gjennom DinSides slankeskole gir vi hver dag denne uken tips til hvordan du kan gå ned i vekt. For mange ble det kanskje litt for mye av det gode på slutten av fjoråret. I del 1 av slankeskolen handlet det om riktig kosthold, og i del 2 handlet det om å bli slank med trening.

Her kan du lese de første sakene:
Klar ferdig slank!
Slank med trening

I dag er del tre av slankskolen: Glem slankekurene!

Les også:
Her er de verste diettene
De ti største slankebrølerne

Ingen av delene

Atkins, steinalderdietten eller pulverkurer? Ingen av delene, mener mange kostholdseksperter.

Slankekurene kan nemlig få deg ned i vekt, men hva skjer når du letter på kravene? Da opplever mange at vekten kryper oppover igjen i løpet av kort tid.

Dersom du virkelig ønsker å gå ned i vekt og bli der, er det derfor helt nødvendig å gjøre noen forandringer i livsstilen. For de fleste er det bare et mer fornuftig kosthold med mer grønnsaker og mindre sukker som hjelper på lang sikt. Mer bevegelse hver dag er også helt nødvendig om målet er å gå ned 10 eller 20 kilo.

Les også: Sunn handlevogn

Ond spiral

En amerikansk undersøkelse viser at unge jenter på slankekur som regel ikke går ned i vekt. Tvert imot blir de fleste bare enda fetere av å spise mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske undersøkelsen er gjennomført ved Pennsylvania State University i USA og omfatter 153 unge jenter med og uten overvekt. 32 av barna ble klassifisert som i risikosonen for fedme ved 5-årsalderen og deretter fulgt opp da de var 7 og 9 år gamle.

Både foreldrene og barna med overvekt var klar over problemet, men jentene klarte allikevel ikke å gå ned i vekt.

- Jo mer ulykkelige jentene var over vekten, desto mer forsøkte de også å slanke seg uten å klare det. Dette støtter også tidligere forskning som viser at unge menneskers forsøk på vektkontroll ofte fører til høyere vekt, ifølge forskerne Jennifer Shunk og Leann Birch.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the American Dietetic Association.

Kaloritelling kan gjøre deg feit

Spiser mer på slankekur

Barna som var i risikosonen ved 5-årsalderen viste seg å spise langt mer enn jevnaldrende når de ble 7 og 9 år gamle. Og når forskerne lot barna være alene en liten stund med fri tilgang til snacks, spiste de overvektige barna langt mer - selv om de ikke var sultne og visste godt at de burde slanke seg.

Forskerne forklarer dette med at jenter på slankekur bygger opp et behov for å storspise innimellom når de får sjansen. Lite tilgang på mat og små eller få måltider betyr derfor at de fråtser mer utenom måltidene om de får en mulighet.

Overspiser du?

Bedre slankeråd

Velmenende mødre som holder døtrene unna snacks og god mat kan derfor gjøre barna sine en bjørnetjeneste, ifølge de amerikanske forskerne

- Selv før barna kommer i skolealder og før det blir nødvendig å begrense mat, kan mødrenes matvaner som begrenser barnas tilgang til mat oppmuntre barna til overspising, skriver forskerne i sin rapport.

De mener det er langt bedre å fremme en sunn livsstil med riktig mat og aktivitet for jenter som er i fare for å bli overvektige. Et riktig kosthold og mye fysisk aktivitet vil ha positiv effekt på vekten uten at jentene føler de må begrense seg i matveien.

Konklusjonen er at et riktig kosthold med fysisk aktivitet er en god løsning for dem som vil ned i vekt.

Først publisert på DinSide Helse i 2006