Norges Bank holder rentemøte 19. september. Om renten forblir uendret eller settes ned er fortsatt usikkert. Foto: COLOURBOX
Norges Bank holder rentemøte 19. september. Om renten forblir uendret eller settes ned er fortsatt usikkert. Foto: COLOURBOX Vis mer

Glem lavere boliglånsrente

Ikke forvent lavere boliglånsrente i høst.

Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det vært spekulert i om styringsrenten vil bli satt ned på Norges Banks neste rentemøte den 19. september. Enkelte medier har allerede vært ute og lovet rentefest for nordmenn før jul, men slett ikke alle ser for seg akkurat dette.

Blant skeptikerne er blant annet DNB, som i sin makroanalyse spår at renten skal ligge på stedet hvil i tiden fremover.

Heller ikke økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tror på en renteendring før jul.

– Norges Bank har tidligere ymtet om at styringsrenten kan bli satt ned ved neste rentemøte, men nå har inflasjonen gått litt opp og kronen er svekket de siste dagene. Derfor tror jeg Norges Bank holder styringsrenten uendret, sier Holden til DinSide.

>> Ikke ha for mye penger på konto

Tror ikke på lavere boliglånsrente

Skulle Norges Bank velge å sette ned styringsrenten i september, tror Steinar Holden likevel ikke på noen rentefest for boliglånskundene.

– Kanskje noen banker følger etter, med de fleste bankene tenker nok at renten vil gå opp igjen etter hvert. Dermed vil de beholde dagens rente, sier Holden, som også påpeker at det ikke er samme konkurranse om markedsandelene mellom bankene som det var for noen år siden.

Svar fra fire av bankene om hva de eventuelt gjør med utlånsrenten dersom styringsrenten blir satt ned, tyder heller ikke på endringer i boliglånsrenten.

Samtlige fire banker DinSide har snakket med påpeker nemlig at det er flere andre faktorer enn styringsrenten som påvirker boliglånsrenten.

Les også: Lånet du bør ta opp hvis du kan

Markedsrenten og kapitalkrav

Vi har kontaktet DNB, Nordea, Skandiabanken og Sparebank1 SMN for å få et innblikk i deres tanker rundt renteutviklingen i tiden fremover.

– Konkurransesituasjonen og pengemarkedsrenten er også førende for renten vår, så det er for tidlig å si hva vi vil gjøre dersom styringsrenten settes ned, sier Leif-Kjartan Bjørsvik, informasjonssjef i Skandiabanken til DinSide. Også Nordea vektlegger nettopp konkurransen og utviklingen til pengemarkedsrenten i sitt svar.

DNB vil si minst mulig om renten på grunn av konkurransemessige hensyn, men informasjonssjef Thomas Midteide påpeker og at boliglånsrenta påvirkes av mange forhold, som prisen på penger, konkurranse og bankenes behov for å innfri nye myndighetskrav om kapital.

Også Sparebank1 SMN trekker frem kapitalkravet i sitt svar om hva de tenker om boliglånsrenten.

– SpareBank 1 SMN vil se an hvordan en slik endring i styringsrenten vil slå ut i pengemarkedet, og vurdere dette opp mot et langsiktig behov for å bygge egenkapital i tråd med myndighetenes forventninger til norske banker. Så får vi se hva konklusjonen blir, sier Hans Tronstad, informasjonsdirektør i SpareBank 1 SMN til DinSide.

Det er blant annet kapitalkravet fra myndighetene enkelte av bankene tidligere har brukt som argument for å sette opp utlånsrenten, til tross for at styringsrenten har forblitt uendret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer