- Glem fem om dagen

Spiser du frukt og grønt fem ganger om dagen? Det er helt unødvendig, i følge en norsk forsker.

"Fem om dagen" har i mange år vært et av de viktigste kostholdsrådene fra de statlige norske ernæringsekspertene.

Målet er at et høyt inntak av frukt og grønnsaker skal gjøre oss til en slankere og friskere nasjon som strutter av sunne vitaminer. Men så mye frukt trenger du ikke, mener en norsk forsker:

- For det første er det urealistisk at folk skal kunne spise fem porsjoner med frukt og grønt hver eneste dag. Og du trenger ikke å spise mer enn tre porsjoner for å få den samme helse-effekten, sier John Roger Andersen ved Høgskulen i Sogn og Fjordane til NRK.

Langt fra virkeligheten
En undersøkelse fra Sogn og Fjordane viser at bare en av ti klarer å få i seg 750 gram frukt og grønnsaker daglig, som tilsvarer rådet om fem om dagen.

- Tre porsjoner om dagen er like bra. Minimum er en håndfull salat, grønnsaker eller frukt hver dag. Og det er flott å spise fem om dagen, men det er synd å ha retninglinjer som er så langt fra virkeligheten, mener Andersen.

Fortsatt fem om dagen
Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad ved Sosial- og helsedirektoratet er ikke så imponert over konklusjonene til den norske forskeren. Hun mener vi fortsatt bør strekke oss etter fem porsjoner md frukt og grønt hver eneste dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vårt råd er fortsatt å spise tre porsjoner med grønnsaker og to porsjoner med frukt hver dag. Slik vi ligger an nå blir det mellom to og tre porsjoner totalt hver dag. Og det betyr at vi er blant de aller dårligste i Europa til å spise frukt og grønnsaker, sier Rimestad til NRK.

Dårlige fruktvaner? Slik klarer du fem om dagen:

 

Mozon.no, 02.10.2006