Glade barn med riktig lunsj

Flåklypa Barnehage på Snarøya serverer varm, sunn lunsj til barna hver dag. Det skaper rolige og næringsbevisste barn.

2.januar i år startet Flåklypa barnehage opp på Snarøya, like utenfor Oslo. I denne barnehagen fokuseres det på ernæring og sunn mat for barna.

- Vi må begynne tidlig med å lære barn å spise sunt. De vil ikke endre vaner som 18-åringer, sier Liselotte Bjelke, daglig leder i Skolematens Venner.

Skolematens Venner er en stiftelse som arbeider for å få innført en komplett næringsriktig lunsj i den norske barnehagen og skolen.

Liker maten
Bjelke sier at de fleste barna liker sunn mat, men at voksne må hjelpe dem med å forstå det. Som eksempel trekker hun frem et barnehagebarn som ba moren sin om rød fisk til middag. "Det liker du da ikke," sa moren.

- Foreldre skaper forestillinger om hva de liker, og da tror barna på det, sier hun.

Styrer i Flåklypa Barnehage, Randi Jacobsen, er enig.

- I begynnelsen grein mange unger på nesen av laks, og det holdt med 2,5 kilo til lunsj. Nå holder ikke engang tre kilo, og laks er en av favorittene, sier hun.

De legger vekt på at det er lunsj de serverer, og ikke middag. Det er viktig at barna blir sultne til foreldrenes middag hjemme.

- De får én porsjon til lunsj og en skive på ettermiddagen. Da blir de passe mette. Nå har de lært seg til å kjenne at de ikke trenger å spise mer, sier Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påvirker foreldre
Barnehagen legger opp en meny på fire uker. Her er det råvarene som er i fokus. De legger vekt på at råvarene skal være rene og at matrettene skal lages fra grunnen av. Siden det ikke finnes norske retningslinjer på hva de bør spise som varm lunsj, følger de svenske retningslinjer. Men de prøver å fornorske dem. Blant annet serverer de ikke blodpudding, som er vanlig i Sverige.

Jacobsen påpeker at de ikke er en sukkerfri barnehage.

- Det skrives mye om at det ikke bør være sukker i barnehagen. Men noen ting er unaturlig uten sukker. De få gangene vi serverer grøt, bør vi ha sukker på, sier Jacobsen.

LES MER: Sukkerfritt i barnehagen.

Bursdager feirer de blant annet med fruktsalat og smoothies. Sistnevnte har blitt så populært at flere foreldre har måttet anskaffe seg en blender.

Her er noen tips til en sunn bursdagsfeiring.

Også middagsrettene hjemme blir sunnere.

- Barna prøver å påvirke foreldrene ved å be om sunn mat hjemme. De blir bevisst på maten og opplever tidlig at mat er naturlig, sier Jacobsen.

Gøy å hjelpe til
De 32 barna i barnehagen er mellom ett og fire år gamle. De eldste barna får være med på hele matprosessen. De hjelper til med å ta imot varer, hjelper med å lage maten og rydder etter at de er ferdige.

Og det er ingen tvil om at barna liker det de gjør. Når Mozon kommer på besøk, er barna i gang med å kutte grønnsaker til en svinewok.

- Det er gøy å lage mat. Jeg skal bli kokk når jeg blir stor, sier Lasse (4).

De andre barna er enige, og sier at de liker all maten de får.

- Barna synes det er gøy å hjelpe til. Men vi må inspirere dem. Så lenge vi er gode inspiratorer, blir de inspirerte, sier Jacobsen.

Noe av det mest positive de ansatte opplever med ordningen, er hvor rolige ungene er i forhold til barn i andre barnehager.

- Det hadde vært spennende hvis noen innen forskningsverden så muligheten til å følge disse barna, sier Bjelke.

Hvis din barnehage er interessert i å følge Flåklypa Barnehages eksempel, anbefaler Bjelke deg å ta kontakt med Skolematens Venner.

 

FOTO: Per Ervland

Forsidebilde: Robin (2,5 år)

Artikkelbilde: Nora (4 år)

 

Mozon.no, 16.10.2006