<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Gjør tanker til ord

Forskere tror de snart kan oversette en stum manns tanker til ord. Men dette er ikke etisk uproblematisk, sier norsk ekspert.

Publisert
Sist oppdatert
Er det for eksempel mulig for ham å uttrykke informert samtykke til dette eksperimentet?


Dette skal gjøres ved å analysere data fra elektroder som forskere ved Boston University har operert inn i hjernen til Eric Ramsey, skriver BBC.

Etter en bilulykke for åtte år siden har han vært bevisst men lammet og uten evne til å kommunisere annet enn gjennom øyebevegelse.

Men ved å lytte til en liten andel celler i hjernen hans, tror eksperter at Ramsey nå kan få ”stemmen sin” tilbake. Elektrodene registrerer pulser i de områdene i hjernen som er knyttet til tale. Nå håper forskere å kunne bruke signalene han produserer til å utvikle tale-software.

Selv om dataene fremdeles er under analyse, tror forskerne at de i 80 prosent av tilfellene kan identifisere lydene som hjernen til Ramsey signaliserer på en korrekt måte. Det sa studieleder Jonathan Brumberg som nylig presenterte funnene på konferansen Society for Neuroscience conference i San Diego.

Les også: Nytt håp for blinde

Er skeptisk
Professor i kognitiv psykologi ved NTNU, Ruud van der Weel, sier han er skeptisk til denne type forskning.

- Det er for tidlig å kunne dra nytte av denne type forskning. For å kunne hjelpe pasienter som Ramsey til å ha en fullverdig kommunikasjon trenger vi ikke bare et mer dynamisk syn på hjerneforskning, men vi trenger også mye mer forskning på verbal/non-verbal kommunikasjon, sier han.

Med mindre datamaskiner lærer seg selv hvordan vi mennesker kommuniserer med hverandre, må forskere fortsatt fortelle dem i stor detalj hvordan det gjøres, legger han til.

Påtroppende postdoktorstipendiat ved Institutt for filosofi ved Universitetet i Oslo, Lene Bomann-Larsen, er mer positiv til denne teknologien. Men hun ser flere etiske problemer.

- Er det for eksempel mulig for ham å uttrykke informert samtykke til dette eksperimentet? Og vil han ha kontroll over hvilke tanker han meddeler, eller vil også andre tanker kunne meddeles, som han ikke ønsker å gi uttrykk for, spør hun.

Dette er forutsetninger for at prosjektet skal kunne være etisk forsvarlig, ifølge Bomann-Larsen, som bare har sett utdrag av forskningen.

- Et ytterligere spørsmål kan være om det er stor grad av usikkerhet i tolkningen av det han sier: Hvor sikre kan vi være på at det vi hører i konversasjonen faktisk er det han ønsker å si?

Håper på samtale
I løpet av de neste ukene skal en datamaskin begynne jobben med å oversette Ramseys tanker til lyder.

- Vi håper dette vil bli et gjennombrudd, sier Joe Wright ved Neural Signals, som er blant dem som står bak teknologien.

Han håper på samtale, selv om det fremdeles er en lang vei dit.

- Det er veldig spennende at vi kan begynne å oversette noen enkle tanker, men vi er lenger unna en universal tankelesermaskin enn noen trodde, eller fryktet, for fem år siden, sier professor John Dylan Haynes, ifølge BBC.

Van der Weel mener også det vil ta svært lang tid før Ramsey kan ha en meningsfylt samtale.

- Dette er parallelt med det som skjedde på 60-tallet i kunstig intelligens. Her ser vi også at det knyttes store forventninger til funnene som nylig ble gjort i USA. Hvis vi sammenligner dette med det som ble lovet oss på 60-tallet om hvordan roboter skulle ta over de kjedelige jobbene for oss, må vi konkludere med at forskere ikke har kommet veldig langt og kanskje til og med har mislyktes, sier han.

Les også: Datasspill forandrer hjernen

Spennende!
Andre eksperter som driver med nevrovitenskap synes dette er et spennende framskritt, men påpeker at det ikke kommer helt ut av det blå.

- Vi har beveget oss mot å dekode enkelt vokabular en stund alt. Men dette er definitivt en spennende utvikling, selv om denne teknikken, som innebærer at noe er utenfor hjernen til en person, vil ha sine risikoer, sier professor Geraint Rees ved University College London.

Slik får du fart på hjernen din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer