Gjør kupp på svenskenes Finn

Også i nabolandet er det mye som selges for en billig penge.

Gunstig kronekurs og svensker i pengenød gir gode priser over grensen. Foto: Colourbox.com
Gunstig kronekurs og svensker i pengenød gir gode priser over grensen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tenker kanskje ikke på at de kan utnytte den svake svenske kronekursen hjemme fra sin egen stue. Da er det greit å kjenne til blocket.se, som er svenskenes svar på Finn.no

DinSide har blitt tipset om en kvinne som kjøpte to stykk tre år gamle Dux-madrasser med overmadrasser og sengegavl til 4.000 svenske kroner. Ny pris ville vært 40.000 norske kroner. Selgeren fant hun på Blocket.se

Den svenske kronen har lenge vært nokså gunstig priset sammenlignet med den norske. I fjor fikk du 100 svenske kroner for 77 norske. Nå må du riktignok betale noe mer, i skrivende stund 83 kroner, men det gir fortsatt nesten tyve prosent "rabatt" på de svenske varene. I tillegg har den svenske økonomien vært hardere rammet av finanskrisen, noe som tvinger selgerne ned i pris.

Gjør et priskupp i Sverige

Bil og båt

Blocket.se er også et av svenskenes bruktmarked for biler og båter, og nå kan du gjøre bilkupp i Sverige. Et annet tips er nettsiden bytbil.com, som har et eget søkealternativ for deg som leter etter biler hvor du kan få refundert den svenske momsen.

Hvilke biler er billigst i Sverige? Her får du svar på alt du lurer på

Svenske bruktbåter ligger også et godt stykke under norske i pris. Det samme gjør deler og utstyr til bil og båt.

Musikkinstrumenter, møbler, leker, barneustyr, medisiner, helsekost og velværeprodukter er eksempler på andre varegrupper som er billigere i Sverige enn i Norge.

Toll og moms

Kjøper du brukt, forholder du deg selvsagt til prisen som selger vil ha, men skal du kjøpe en ny vare i Sverige, har svenskene i likhet med Norge en merverdiavgift, som stort sett ligger på 25 prosent.

Lurer du på om du skal betale toll eller moms? Prøv vår enkle importkalkulator

Den svenske momsen kan du få tilbakebetalt på følgende måte, ifølge svenske skattemyndigheter:

1) Avtale med selger at du skal ettersende fortollingspapirer, slik at selgeren kan tilbakebetale momsen til din konto (tilsvarende regler gjelder også ved utførsel av varer fra Norge).
2) Før du forlater Sverige må du ta turen innom det svenske Tullen for å skrive under på fortollingspapirer.
3) Når du kommer på den norske siden av grensen, må du innom tollkontoret og få dem til å skriftlig bekrefte at du har tatt varen med inn i landet - og betalt moms for den.

Det siste punktet er det vanskeligste. For varer under 3.000 kroner (ved utenlandsreise under 24 timer) eller 6.000 kroner (ved utenlandsreiser over 24 timer), skal du ikke betale moms. Og dersom du ikke har betalt moms i Norge, skal du betale moms i Sverige. Det bekrefter Christina Olsson i svenske Skatteverket overfor DinSide.

Les mer om toll og moms på svenskehandel

Her kan du utnytte lave amerikanske krisepriser

Vet du om varer eller butikker som er billig og bra i Sverige? Tips andre lesere i debatten under!

Deler av denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide.