Gjør et priskupp i Sverige

Se hvor mye du sparer ved å handle over grensen.

Gjør et priskupp i Sverige
Publisert
Sist oppdatert

Svensk økonomi er under hardt press, og det gir en svakere svensk krone enn på mange år.

Tirsdag denne uken registrerte Norges Bank at 100 svenske kroner bare kostet 79 norske kroner, den billigste kursen på fem år.

Det er gode nyheter for norske forbrukere, som kan dra over grensen og handle billig. Veldig billig.

VALUTAKALKULATOR

Slik blir det billig

Vi har prissjekket en rekke elektroniske varer, for å finne ut hvor mye du sparer over grensen.

Som en skulle anta, er det mest å spare på dyre varer. Mobiltelefoner er et godt eksempel. Den relativt nye supermobilen HTC Touch HD koster stort sett 6.000-7.000 her i Norge (uten abonnement), mens kjøper du den i Sverige kan du spare mer enn en tusenlapp.

DINSIDE TESTER: HTC Touch HD

Spar over tusenlappen på å kjøpe HTC Touch HD-telefon i Sverige
Spar over tusenlappen på å kjøpe HTC Touch HD-telefon i Sverige Vis mer


Lyst på litt god kaffe? Da bør du vurdere å kjøpe en espressomaskin over grensen. Vi sparte over 800 kroner på å kjøpe sort og fin kaffemaskin fra Siemens på Siba i Sverige i stedet for på Siba i Norge.

Har du plass i bilen, kan du vurdere å kjøpe deg en ny flatskjerm over grensen. Med unntak av visse norske tilbud, er det stort sett penger å spare på å dra til utlandet å kjøpe ny TV. For eksempel fant vi en populær Philips 32-tommer LCD-TV til 4.383 norske kroner i Sverige. det er over 1.100 kroner billigere enn i Norge.

Prisene på tv-spillkonsoller ser ut til å være relativt greie i Norge, og det er bare et par hundre kroner å spare på å kjøpe en konsoll i Sverige.

Skal du kjøpe noen spill eller blu-rayfilmer, kan det hende du sparer en liten slant, men ikke regn med å gjøre noen storkupp. Vi fant blu-rayfilmer som var rundt 40 kroner billigere over grensen. Det populære treningspillet Wii Fit koster 203 kroner mindre på Elgiganten i Sverige enn på Elkjøp her i Norge. Det er altså penger å spare på filmer og spill, men det bør ikke ene og alene være grunnen til du drar til Sverige.

Lyst på ny TV? Sjekk ut DinSides TV-tester

(Alle prisene i denne tabellen er i norske kroner, med en kurs på 0,8.)
 Du sparer
Philips 32-tommer LCD TV549543831112
HTC TOUCH HD649053881102
Siemens espressomaskin39953192803
Acer Nett-PC32952712583
PlayStation 3 (80 gb)36953432263
Wii Fit995792203
Philips 7995792203
Canon EOS kamera57955592203
Nintendo DS Lite12951112183
Superman: The Movie (Blu-ray)14911138
SUM32199275064693
Se detaljert pristabell her


Kan du slippe unna moms?

Sverige har i likhet med Norge en merverdiavgift, som stort sett ligger på 25 prosent. Og tenk så deilig det hadde vært å få tilbakebetalt den svenske momsen når du reiser ut av landet. Da ville vi snakket kupp: Mobilen HTC Touch HD ville da kostet cirka 4.200 kroner i Sverige, mot 6.500 i Norge. da ville du spart mer enn 2.300 kroner.

Men, det er dessverre ikke så enkelt. For å kunne få tilbake svensk moms må du gjøre følgende tre ting, ifølge svenske skattemyndigheter:

1) Avtale med selger at du skal ettersende fortollingspapirer, slik at selgeren kan tilbakebetale momsen til din konto (tilsvarende regler gjelder også ved utførsel av varer fra Norge).
2) Før du forlater Sverige må du ta turen innom det svenske Tullen for å skrive under på fortollingspapirer.
3) Når du kommer på den norske siden av grensen, må du innom tollkontoret og få dem til å skriftlig bekrefte at du har tatt varen med inn i landet - og betalt moms for den.

Det siste punktet kan bli problematisk. For varer under 3.000 kroner (ved utenlandsreise under 24 timer) eller 6.000 kroner (ved utenlandsreiser over 24 timer), skal du ikke betale moms. Og dersom du ikke har betalt moms i Norge, skal du betale moms i Sverige. Det bekrefter Christina Olsson i svenske Skatteverket overfor DinSide.

Forvirret av vanskelige toll- og momsregler?
Test DinSides importkalkulator!

Denne 60-tommeren fra LG kan du spare over 3.000 kroner på å kjøpe i Sverige.
Denne 60-tommeren fra LG kan du spare over 3.000 kroner på å kjøpe i Sverige. Vis mer


Trekk fra og pluss på

Dersom du har lyst til å ta med deg en suvernir som overstiger momsgrensene, kan du prøve å få tilbakebetalt svensk moms. Her er et par priseksempel:

Vi fant en 60-tommers plastma-TV fra LG til 21.832 norske kroner i Sverige. Prisen på den samme TV-en i Norge er 24.995 kroner. Trekk fra svensk moms og legg til tilsvarende norsk moms, og du vil ende opp med å spare 3.163 kroner.

I Werners möbler i Strømstad kan du kjøpe møbler av det mer eksklusive slaget. Butikken kjører fraktfritt til osloområdet, og tar hånd om momspapirmølla for deg. Dette lokker nok en del nordmenn til å gå til innkjøp av dyrere møbler, men det er ikke sikkert det er så mye å spare på akkurat dette.

Vi sjekket prisen på en Hästens Superia seng (90x200 cm, med overmadrassen BJ) både i Norge og Sverige.

Det er ikke sikekrt du sparer veldig mye på å handle eksklusivt over grensen. Bildet over er av en Hästens Superia-seng, dog noe større størrelse enn den som er brukt i pristesten. Foto: Hästens
Det er ikke sikekrt du sparer veldig mye på å handle eksklusivt over grensen. Bildet over er av en Hästens Superia-seng, dog noe større størrelse enn den som er brukt i pristesten. Foto: Hästens Vis mer


På Werners möbler koster sengen 36.600 svenske kroner, noe som tilsvarer 29.280 norske kroner. Da får du altså sendt sengen hjem på døren, så lenge du bor i osloområdet. Prisen i Norge er 30.350 (frakt inkludert), altså drøyt en tusenlapp dyrere, så da får du vurdere om det er verdt å kjøpe sengen selv.

Men merk deg at hvis den svenske butikken frakter varen ut for deg, kan du fortsatt ta med varer inntil 3.000/6.000 kroner momsfritt inn i landet.

LES OGSÅ: Hva med en håndlaget seng til 396.350 kroner?

Rekordbillig mat og alkohol

Mange forbinder nok svenskehandelen først og fremst med billig kjøtt og vin.

I en pristest i DinSide for en liten stund tilbake sammenliknet vi prisene på norske Vinmonopolet mot svenske Systembolaget.

Alkoholkvote

 • 1 liter sprit (22-60 volumprosent alkohol)1,5 liter vin (2,5-22 volumprosent alkohol) 2 liter øl el. tilsvarende (2,5-4,7 volumprosent alkohol)
 • Om du ikke har med 1 liter sprit, kan du ta med 3 liter vin (2,5-22 volumprosent alkohol)
 • Du kan bare ta med alkohol inn til Norge, når du har oppholdt deg minimum 24 timer i utlandet.

 • Omregnet med en høyere kurs enn det vi har i dag, sparte vi drøyt en tredel av prisen på vin og brennevin, da vi handlet på Systembolaget i stedet for på Vinmonopolet. Det er spesielt kartongvin det er mye å spare på hos svenskene.

  Hele pristesten: Så billig er alkoholen i Sverige

  I Aftenposten fredag kunne vi lese at deres handlekurv ble 30 prosent billiigere i Sverige enn i Norge.

  I Aftenpostens prissjekk er butikkene på Svinesund pristeStet, og det er EuroCash som kommer best ut. Det var spesielt mineralvann og kjøtt som kom billigere ut på andre siden av grensen. det er EuroCash, som du blant annet finner i Strömstad, som stikker av med førsteplassen.

  Om pristesten

  Prisene i denne testen er hentet inn fra butikkenes nettsider, og informasjon gitt av butikkene per telefon. Vi har ikke sammenliknet egne internettilbud, men holdt oss til priser som skal gjelde i varehusene. Det kan være lokale prisforskjeller i enkelte av varehusene, på begge sider av grensen.

  Vi har forutsatt at 100 svenske kroner koster 80 norske kroner, noe som er nivået kursen har ligget på de siste dagene. For oppdatert valutakurs, ta en titt på DinSides valutakalkulator

  Prisene er hentet inn 18. og 19. februar 2009. DinSide tar forbehold om utsolgte varer og endrede priser.

  Ikke glem at du må ta høyde for eventuelle ekstrakostnader forbundet med å reise til Sverige, som for eksempel bensinutgifter og bompengekostnader.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer