Vet du hvor mye det koster der <i>du</i> skal på ferie? Du kan ringe billigere enn naboen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Vet du hvor mye det koster der du skal på ferie? Du kan ringe billigere enn naboen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Gjør dette før du drar

Det tar to minutter å unngå mobilkatastrofe. Slik får du beste pris.

Publisert
Sist oppdatert

Dyr mobilsurfing i utlandet er et hett forbrukertema om våren og sommeren. Nye regler skal riktignok sikre at du får beskjed før mobilregningen tar av, men dette gjelder bare dersom du ferierer innenfor EU.

Skal du hit? Følg ekstra med!

På listen over land nordmenn skal feriere i, står navn som Tyrkia og Kroatia. Her gjelder ikke EU-reglene med makspriser for sms, samtaler og datatrafikk, og mange kan få seg en overraskelse når første mobilregning kommer etter ferien.

Velg billigste løsning

Men tro ikke at prisene er de samme over hele fjela. Du kan sitte ved siden av en annen nordmann på ferie og ringe langt billigere enn ham/henne.

Å ringe billigere krever noen minutters forberedelse, men kan være vel verdt den tiden det tar hvis du planlegger å bruke telefonen i ferien.

Vær bevisst på hvilken operatør du velger når du kommer til utlandet. Det gjelder selvsagt ikke bare iPhone-brukere, men alle eiere av en mobiltelefon.
Vær bevisst på hvilken operatør du velger når du kommer til utlandet. Det gjelder selvsagt ikke bare iPhone-brukere, men alle eiere av en mobiltelefon. Vis mer


Slik gjør du:

  • Dersom du ikke vet det, finn ut hvilket mobilabonnement du har på din telefon her hjemme.
  • Gå til din teleoperatørs nettside og klikk deg frem til prisene for ditt abonnement.
  • Finn prislistene for ditt reisemål i sommer.
  • Du vil sannsynligvis se at du kan velge mellom flere mobiloperatører der du kommer. Finn ut hvem som er billigst på tekstmeldinger, samtaler og datatrafikk.
  • Print ut listene, eller noter deg navnet på den billigste tilbyderen i utlandet.
  • Når du så ankommer ferielandet, er det viktig å holde tungen rett i munnen: Ikke godta den tildelte mobiloperatøren sånn helt uten videre, men søk manuelt til du finner navnet på den du vet er billigst.

Vil du betale 30 eller 80 kroner per MB? Valget er faktisk ditt. Prisene gjelder for NetComs privatkunder på ferie i Kroatia. Foto: Netcom.no
Vil du betale 30 eller 80 kroner per MB? Valget er faktisk ditt. Prisene gjelder for NetComs privatkunder på ferie i Kroatia. Foto: Netcom.no Vis mer


Store forskjeller

Som bildet over illustrerer, så kan du komme over ganske store prisforskjeller innenfor et og samme land. Dette gjelder spesielt prisene på datatrafikk, men du bør også ta en titt på prisene for samtale og sms.

Befinner du deg for eksempel i Australia med et OneCall-abonnement, kan du velge operatøren Hutchinson og betale 10,49 per minutt i samtale til Norge. Velger du derimot SingTel eller Telstra, betaler du 19,99 kroner per minutt.

NB! Du må ta forbehold om at du ikke alltid vil ha tilgang til alle mobiloperatørene. Dette avhenger av din mobiloperatør her hjemme og hvor i det landet du besøker, du faktisk befinner deg.

Merk at Telenor mobil opererer med de samme prisene uansett hvilken operatør du benytter i utlandet. Du bør likevel se hva det koster før du reiser.

Se også: Gratis Facebook med mobilen

Lett å finne pris

De norske mobiloperatørene begynner å bli flinke til å opplyse om prisene for utenlandsbruk. Det er derfor nokså enkelt å finne frem til hvilke priser som gjelder dit du skal, men dette bør du altså gjøre før du drar.

Nedenfor finner du prislistene til de ulike mobiloperatørene:

OneCall
NetCom
Tele2
Chess
Ludo Mobil
Telenor Mobil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer