<b>Skal de gjøre deg rik? </b> Folk samler på handlevognmynter, gitarplektere og Pez-dispensere.
Skal de gjøre deg rik? Folk samler på handlevognmynter, gitarplektere og Pez-dispensere.Vis mer

Gjør deg rik om tjue år?

Handlevognmynter? Pez dispensere? Hotellnøkkelkort? Rett foran deg ligger fremtidens samleobjekter.

- Nei, hva kommer man til å samle på i fremtiden? Mange har prøvd å se inn i fremtiden, men det er ikke alltid det har slått til, sier Bjørn Erik Fælth, som eier og driver Godslageret brukthandel i Lierbyen.

- Det virker som mange samlere drives av nostalgi. De samler ting som de assosierer med besteforeldregenerasjonen. Mange samler fine ting for store penger, og regner med å kunne gjøre store penger også. Men det er et stort marked også i billigere ting, som for eksempel postkort.

- Det er også ting knyttet til spesielle kunstnere - for eksempel blir plastmodellen av Il Tempo Gigante solgt for 2.500 - 3.000 kroner, en leke som for ikke så mange år siden lå under mange juletrær.

Handlevognmynter

Mange butikker kjeder handlevognene fast i hverandre med låser man kan åpne ved å putte inn en mynt. Tanken er at butikken skal slippe å hente vognen - du triller den tilbake for å få tilbake mynten din. Men en rekke aktører, også butikkene selv, lager "mynter" festet i en lenke, som du kan dra ut av vognen uten å returnere den. Noen selges og noen gis bort som reklameeffekter.

- Handlevognmynter har blitt et samleobjekt, sier Wenche Hellum, som driver messearrangøren Kanalbruket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandske handlevognmynter ser man på mange nettsteder, for eksempel Trolley Tokens R US.

- Gyselige ting

- Andre steder i verden ser vi nå en trend mot å samle på gjenstander fra 60-, 70- og 80-tallet, sier Hellum. Denne trenden har ikke kommet til Norge ennå, men ofte er det ting vi synes har sett gyselige ut som med tiden får verdi.

Det bør være bra saker med tydelig design, helst ikke kjøpt på Nille. I de nevnte tiårene hadde vi også fremdeles industri i Norge, og norske industriprodukter er nok mest interessante.

Det er også nødvendig at tingene er i perfekt stand. Det er slutt på den tiden da man kunne selge porselen med skår.

- Noen eksempler?

- Lamper, vaser og slike ting. Det er ikke så dyrt. Vi ser en trend mot å samle på ting i plast. Det er laget mye i plast i Norge og enkelte ting av bakelitt, plastens forløper, begynner å bli et utviklet samleområde.

Ellers samler jo folk også på småting, som caper, penner, lommelykter og lightere. Det er rimelig og morsomt.

- Men hva er det vi har rundt oss idag, som vi ikke innser kommer til å bli samleobjekter?

- Det er ikke godt å si. På messene kommer det en del hemmelighetsfulle folk. De vil ikke fortelle hva de leter etter. Dermed kan ikke selgerne presentere det heller.

Handleposer, gitarplektere

I utlandet er det utviklede samlermarkeder for massevis av rare ting. Dispenserne de små rektangulærer sukkertøyene som heter Pez har blitt solgt i har blitt produsert i en lang rekke utforminger. Pez-samlere har sine egne nettsider.

Det samme gjelder samlere av gitarplektere, hotellnøkkelkort og andre merkverdigheter.

For kunstsamlere

Nettstedet eHow.com gir tips til potensielle samlere. Har du lyst på noe som kanskje kan stige i verdi, kan du følge disse rådene:
  • Se etter effekter som er laget av navngitte kunstnere, eller såkalt folkekunst.
  • Kjøp effekter som ikke er masseprodusert, men som det bare finnes én av.
  • Let etter minneverdige objekter som er ekstremt unike. Hvis noe utpeker seg, og du ser at det er håndlaget, så kjøp det.
  • Let etter noe som er datert, enten ved materialet som er brukt, eller ved hjelp av en kunstners signatur
  • .