Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Gjennombrudd i stamcelle-forskning

Forskere har klart å lage stamceller fra hudceller, i alle fall på mus.

Det er japanske og amerikanske forskere som har gjort funnet, som de mener er et gjennombrudd i stamcelleforskning. Stamceller er celler som har evnen til å produsere alle typer nye celler i kroppen.

Stamcelleforskning er et kontroversielt tema, fordi det inntil nå ikke har vært mulig å få tak i en spesiell type stamceller uten å ødelegge det menneskelige embryoet de hentes fra. Embryo er betegnelsen man bruker fra befruktningen og til 8. uke av svangerskapet.

I forsøk på mus har imidlertid forskere klart å få vanlige hudceller til å oppføre seg som stamceller, melder BBC. Hvis den samme enkle metoden kan gjøres på menneskeceller, kan det føre til et gjennombrudd i medisinsk behandling uten de etiske og politiske diskusjonene.

Håpet er at stamceller skal kunne erstatte vev som er ødelagt av sykdommer som Parkinsons, MS, diabetes og Alzheimers.

Eksperter som har kommentert studien, er imponert over oppdagelsen.

Les også: Stamceller kan erstatte insulinsprøyter

- Veldig overbevisende!
- Jeg tror dette er noe av det mest spennende som har kommet ut av embryonisk stamcelleforskning, sier forsker Asa Abeliovich ved Columbia University i New York, ifølge Newsday.com.

Han minner imidlertid om at det må flere studier til for å avgjøre om dette vitenskapelige spranget kan brukes på mennesker.

Les også: Flere fryser ned stamceller

I Norge er ekspertene også positive, men mener også vi har en vei å gå.

- Det er for tidlig å si om re-programmerte somatiske celler (kroppsceller red.adm) kan ha de samme egenskapene som embryonale stamceller, og om alle egenskapene til embryonale stamceller vil være til stede og fungere normalt, sier Torstein Egeland, fungerende seksjonsoverlege ved Immunologisk institutt ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF.

Han legger imidlertid til at oppdagelsen vil gi betydelig ny kunnskap om celleregulering og celleutvikling. Dette er helt sentrale temaer i all stamcelleforskning, ifølge han.

- Ren grunnforskning
Ole Johan Borge, seniorrådgiver i Bioteknologinemndas sekretariat, synes også funnene er spennende.

- Funnene som viser at spesialiserte celler fra mus har blitt til primitive stamceller er spennende. Forskerne har imidlertid brukt avansert genmodifisering for å få dette til og foreløpig er dette ren grunnforskning. Om dette på lang sikt kan brukes til å lage stamceller som kan brukes i behandling av mennesker er det for tidlig å si noe om ennå, sier han.

Men han legger til at det er grunn til å tro at den samme metoden kan brukes på mennesker med tiden.

Så kan forsøk på mus virkelig overføres til mennesker?

- Det kan godt være mulig, men vi vet ikke ennå, sier Egeland.

I den nyeste forskingen brukte forskerne celler som kalles for fibroblast, som finnes rett under hudens overflate. Ved genetisk manipulasjon av fibroblast hos mus, klarte forskere å ”overføre” cellene tilbake til en embryotisk tilstand. På den måten klarte forskerne å utvikle dem til en rekke forskjellige typer vev.

Les også: Stamceller hjelper barnløse

Studien har blitt ytterligere forsterket siden funnene kommer fra tre forskjellige forskerteam, to fra USA og et fra Japan. De fikk alle samme resultater ved bruk av samme teknikk. De tre studiene er publisert i tidsskriftet Nature.

Les om stamceller på Lommelegen: