Gjennombrudd for HIV-vaksine

Veien til en vaksine mot hiv kan være kortere enn forskere tidligere har trodd. En svensk forskergruppe befinner seg allerede på oppløpssiden, og de første resultatene ser lovende ut.

Over nitti prosent av de 38 friske forsøkspersonene i den svenske vaksinestudien har utviklet et immunforsvar mot hiv. Det innebærer ikke med sikkerhet at deres kropper skal greie å bekjempe en hiv-infeksjon, men det er et skritt i riktig retning.

- Når vi ser på resultatene, begynner vi faktisk å lure på om vi har den riktige vaksinen i sprøytene våre. Det ser svært lovende ut, sier professorene Gunnel Biberfeld og Britta Wahren ved det svenske Smittskyddsinstitutet.

Ny metode
Til høsten skal forsøkene fortsette på friske personer i Tanzania.

- Vår vaksine er utviklet slik at den beskytter mot de sirkulerende hiv-typene i Afrika og den vestlige verden, sier Britt Wahren til svenske Aftonbladet.

Normalt består en vaksine av smittekilder i lave doser som gjør at immunforsvaret produserer et eget forsvar mot sykdommen. Dette prinsippet har fungert dårlig når det gjelder hiv, fordi viruset er foranderlig og går inn i kroppens arvemasse.

De svenske forskerne har derfor brukt en metode for å få ulike deler av immunforsvaret til å reagere, gjennom å vaksinere deler av hiv-virusets arvemasse. DNA-vaksinen er injisert med hjelp av ulike metoder som forskerne har testet. Blant annet at vaksinen går gjennom huden ved hjelp av kolioxid.

Prosjektet skjer i samarbeid med forskere i Sverige og Tanzania, og er hittil finansiert av EU og Sida, men hvem som skal finansiere det i fremtiden er enda uvisst. Prosjektet har enda noen år før en eventuell vaksine godkjennes for markedet. Resultatene ble nylig presentert under en pågående konferanse om hiv-vaksine i Amsterdam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre i Norge
I Norge er 3263 personer diagnostisert med HIV. I 2005 kom det 219 nye tilfeller av hiv-smittede. Det er en nedgang fra året før.

HIV-smittede som tar medisiner i dag har en tilnærmet normal livslengde. Og det finnes mange medisiner mot hiv i Norge.

 

Mozon.no, 04.08.2006