Gjennombrudd for 6% rente

KOMMENTAR: Oppslagene om at renten kan bli lavere enn rentebanen er et gjennombrudd for den sunne fornuft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I lang tid har vi ment at alvorlig nærsynthet er det eneste som kan forklare en klippefast tro på at den norske renta vil være på full fart opp, opp, opp de neste årene.

Se rentebanen her.

For oss har det vært åpenbart at vi absolutt ikke kan være sikre på at det på sikt vil være grunnlag for særlig økte renter internasjonalt, og at det derfor vil være høyst usikkert om Gjedrem vil kunne tillate seg betydelige renteøkninger av indremedisinske hensyn - uansett hvor lyst han måtte ha.

Derfor har vi blitt ganske skremt av det massive mediebildet - med blant annet skråsikre varsler om boliglånsrenter helt opp mot 10 prosent.

I våre øyne har det heller ikke vært noe grunnlag i virkeligheten for å fremstille sentralbankens stadig justerte oppoverstigende rentebane som noen slags fasit for renten noen år frem i tid.

Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi
Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi Vis mer


- Hvordan kan man formidle så stor sikkerhet om noe som er så usikkert? har vi tenkt.

Dårlig råd

Småkårsfolket blir alltid taperne når det gis villedende informasjon. I verste fall, er det nå en del som har latt være å kjøpe sin første bolig, av frykt for de vanvittigste rentescenariene som har blitt presentert.

De sterke - med rik tilgang til informasjon - har selvsagt gjennomskuet sirkuset, og hele tiden gjort investeringer på et gunstig tidspunkt: mens både renter og langsiktige renteforventninger har vært relativt lave.

Skråsikkerhet om sterkt økte renter - på uhyre tynt grunnlag - kan med andre ord ha hatt store konsekvenser for mange helt alminnelige familier.

Gjennombrudd!

Selvfølgelig har heller ikke vi noen fasit på hva renta vil være i 2009 og videre fremover. Tvert imot - vi er høyst usikre. Og det er nettopp denne usikkerheten vi har gjort vårt beste for å formidle til dere. For å skape balanse i mediebildet, begynte vi å beskrive kreftene som virker i retning av lave renter - først tentativt - i begynnelsen av 2005, så mer systematisk fra februar i år.

Etter sommerferien har vi nå lest et par avisoppslag som har nyansert bildet for folk flest, og i dag formidler Dagens Næringsliv at markedet tror boliglånsrenten vil stoppe rundt seks prosent i 2008.

Dette opplever vi som et gjennombrudd. Har du lyst til lese mer om kreftene som drar i nettopp denne retningen, kan du lese serien vår - her: