Gjedrem: Større usikkerhet i norsk økonomi

Rekordhøy gjeld hos norske husholdninger gjør sentralbanksjefen bekymret.

Publisert
Sist oppdatert

Rekordgjelda er ett av fire punkter Norges Bank trekker fram som risikofaktorer for økt ustabilitet i finansøkonomien.

Norske husholdninger har i gjennomsnitt dobbelt så høy gjeld som årlig inntekt. Norges Bank tror at gjelda vil øke ytterligere fram til 2010, og at nordmenn da vil ha 2,3 ganger høyere gjeld enn inntekt.

Regn ut: Hvor mye kan du låne?

Noen sårbare

- Noen av husholdningene er sårbare. 30 prosent av husholdningene har lånt fem ganger sin årlige inntekt. En tredel av disse er unge med lav og middels inntekt, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

<i>Foto: Sturlason/Norges Bank</i> Foto: Sturlason
Foto: Sturlason/Norges Bank Foto: Sturlason Vis mer


Til tross for en god økonomi, sparer nordmenn lite og bygger i liten grad opp en buffer mot dårligere tider. Fortsetter fallet i boligprisene, tror Norges Bank at spareratene vil øke, og det betyr mindre penger til forbruk og dermed lavere vekst.

Her er fondene som banker børsen

Tirsdag presenterte Gjedrem rapporten «Finansiell stabilitet» for andre halvår 2007. Norges Bank vurderer samlet sett utsiktene for finansiell stabilitet som tilfredsstillende. Sterke resultater i bankene de siste årene har gjort det mulig å holde en nokså høy kapitaldekning, til tross for sterk utlånsvekst.

Likevel mener Norges Bank at den økte usikkerheten om den internasjonale økonomiske utviklingen gjør at risikoen for norsk ustabilitet har økt.

Slik blir renten lav

Eiendomsboom

Gjedrem kommer også med en advarsel til eiendomsinvestorene, og peker på at prisene har økt kraftig i de siste årene, og markedet bærer preg av optimisme.

- Det er fare for at enkelte aktører ikke får innfridd sine forventninger, sier Gjedrem.

14 prosent av norske bankers utlån er ifølge Norges Bank til næringseiendom. Kommer det et priskrakk på næringsbygg vil bankene bli påført store tap.

I tillegg peker rapporten på at usikkerheten rundt den videre utviklingen i det amerikanske boligmarkedet og uroen i penge- og kredittmarkedene har økt. Det kan etter hvert føre til lavere økonomisk vekst og påføre norske banker økte tap og lavere inntekter.

Norges Bank slår fast at den internasjonale finansuroen ikke er over, og den negative utviklingen i verdipapirmarkedene kan føre til videre kurstap for norske bankers beholdninger av obligasjoner.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer