Gir utenlandsferie kutt i støtten fra NAV?

Se hvilke NAV-brukere som kan ta ferie i utlandet, og hvem som bør bli hjemme.

<b>STØNADSKUTT:</b> En del stønadsmottakere får kutt i støtten fra NAV om de reiser på ferie til utlandet. Foto: ALL OVER PRESS/NAV
STØNADSKUTT: En del stønadsmottakere får kutt i støtten fra NAV om de reiser på ferie til utlandet. Foto: ALL OVER PRESS/NAV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mottar du støtte fra NAV, er det ikke sikkert du kan legge årets ferie til utlandet. I såfall risikerer du å få kutt i støtten for dagene du oppholder deg i utlandet.

LES OGSÅ:

Hvem dette gjelder, avhenger av hva slags støtte du mottar.

Merk deg også at NAV har metoder for å kontrollere om du har vært i utlandet eller ikke.

Arbeidsledige mister støtten

Mottakere av dagpenger på grunn av arbeidsledighet, er blant de som mister all støtte ved utenlandsferier.

Du må føre opp eventuell ferie i meldekortet, og vil ikke få utbetalt dagpenger for disse dagene.

Se også hvor i Norge det er 0 prosent arbeidsledige.

Mottar du arbeidsavklaringspenger (AAP) kan du unntaksvis motta støtte samtidig som du er i utlandet.

Da er det snakk om i begrensede perioder mellom tiltak eller mens du venter på behandling. Også her må NAV ha en bekreftelse på at utenlandsturen ikke er lengre enn fire uker og at den er forenelig med gjennomføringen av den fastsatte aktiviteten, ifølge NAV.

Dette skjer med sykepengene ved ferie

Er du sykemeldt kan du reise på ferie, men vær klar over er at sykepengene stoppes mens du er borte. Perioden med sykepenger forskyves da tilsvarende den tiden du har vært på ferie.

Dette gjelder også ved avvikling av ferie i Norge.

Du kan derimot søke om å beholde sykepengene i en begrenset periode under opphold i utlandet. Den sykmeldte må da bekrefte at utenlandsoppholdet ikke forverrer helsetilstanden, forlenger arbeidsuførheten eller hindrer NAVs kontroll og oppfølging.

Er du sykemeldt og vurderer ferie, må du søke om dette hos ditt lokale NAV-kontor. Det er nemlig det enkelte NAV-kontor som behandler slike søknader.

Les også hvor det blir dyrt å feriere i sommer

Ferie i tre uker med NAV-støtte

Er man arbeidssøker med ventelønn kan man ta inntil tre uker ferie i løpet av kalenderåret og samtidig få utbetalt ventelønn, også om man oppholder seg i utlandet i disse ferieukene.

Mottakere av ventelønn er nemlig fritatt fra å være arbeidssøkere og fra å ta i mot tilbud om tiltak og å møte til innkalling ved NAV i ferieperioden.

Dersom mottakere av ventelønn ønsker å ta ut mer enn tre uker ferie, vil ikke ventelønn bli utbetalt utover de tre ukene.

Når ventelønnsmottakere skal ta ut ferie, må de melde fra til NAV lokalt om dette.

Slik kan NAV sjekke deg

DinSide har tidligere skrevet om hvilke metoder NAV kan benytte seg av for å kontrollere om NAV-brukere følger kriteriene for å motta støtte.

Blant annet benytter NAV seg av det såkalte Valutaregisteret, for å sjekke om for eksempel dagpengemottakere har vært i utlandet uten å melde fra om dette.

- Valutaregisteret er ett av flere virkemiddel som kan brukes ved kontroll om en stønadsmottaker har hatt utenlandsopphold uten å melde fra, skriver NAVs pressetjeneste.

Seksjonssjef Magne Fladby i NAV har tidligere fortalt at de innhenter informasjon fra flere statlige registre for å sjekke blant annet inntekt og bosted til stønadsmottakere.